Няма и година откакто Microsoft представиха своя конкурент на Chrome OS в лицето на Windows 10 S и компанията се отказва от това си начинание. Това не значи обаче, че те няма да предлагат „олекотена“ версия на Windows 10 с възможност за инсталиране само на Windows Store приложения.

Вместо Windows 10 S, Microsoft вече ще предлага пълната версия на операционната си система (Home, Enterprise или Pro) с т.нар. „S Mode“. Той ще заключва някои от функциите на Windows 10, като например възможността да инсталирате всякакви приложения с инсталационен файл. Вместо това, ще бъдат достъпни само приложения, налични в Windows Store.

Потребителите, които закупят машина с Windows 10 Pro с активиран „S Mode“ ще могат да го деактивират и да се възползват от пълната функционалност на операционната система срещу еднократна такса от 49 долара.

Според Thurrott, едва 60% от притежателите на Windows 10 S лаптоп не са преминали към Pro когато Microsoft предлагаха това безплатно. 60% пък от тези, които са избрали да преминат към пълната версия, са направили това в първите 24 часа.

Дали потребителите ще са доволни от промяната, тепърва предстои да разберем.