Microsoft обяви вчера на 4-ти юни, че ще придобие сайта за споделяне на код Github за рекордната сума от 7.5 млрд. долара.

Github, базирана в Сан Франциско, е онлайн платформа, която позволява на програмистите да си сътрудничат помежду си в разраотката на софтуер.

Той се използва от служители в много големи компании, включително и Microsoft.

Microsoft обяви, че е са заплатили 7,5 млрд. Долара (5,6 млрд. Паунда) за постигането на сделката, която трябва да бъде завършена преди края на годината. Според тях Github ще продължи да работи независимо.

„Ние признаваме обществената отговорност, която поемаме с това споразумение и ще направим най-дадем най-доброто от себе си, за да дадем възможност на всеки разработчик да изгражда, внедрява и решава най-належащото предизвикателство в света“, заяви главният изпълнителен директор на Microsoft Сатя Надела в изявление.

Той добави, че в момента Github се използва от повече от 28 милиона разработчици, които на свой ред представляват повече от 1,5 милиона организации в редица индустрии.

Бизнесът ще бъде воден от Нат Фридман, основателят на Xamarin – мобилна услуга за разработка на софтуер, придобита от Microsoft през 2016 г.

Microsoft описва г-н Фридман като ветеран в „отворения код“.

Терминът означава, че кодът е публично достъпен, така че всеки да може да го променя, сподея и допълва.

Microsoft добави, че настоящият главен изпълнителен директор на Github, Крис Уанстър, ще се премести на друго място в своята корпорация, за да работи по стратегически софтуерни инициативи.

Основната услуга на Github е безплатна, но се заплаща месечна такса от до $ 21 на потребител за допълнителни услуги, включително денонощна поддръжка и възможност да задавате на членовете на екипа различни нива на достъп до проекта.

Историята не веднъж е виждала, как големи проекти закупени от Microsoft биват ребрандирани, изцяло погълнати от компанията или нефункциониращи. Надяваме се, че с тази си стъпка Microsoft ще подобри и обогати системата на Github.