След като преди около две седмици Microsoft пуснаха своя асистент Cortana за Android, много потребители побързаха да го изпробват. И макар приложението да не е налично за целия свят, то получи доста положителни коментари… с едно изключение…

Вчера софтуерния гигант пусна най-новия ъпдейт за Cortana, в описанието на който се споменава, че всички негови потребители от САЩ ще изгубят достъп до командата “Hey, Cortana” след като ъпдейтнат. Оказва се, че въпросната команда пречи на нормалната работа на Android и по-специално операциите, изискващи микрофон като обаждания и Google Now. След активиране на опцията Cortana да се извиква с глас, Google Now спира да разпознава глас и иконата за микрофона в Google търсачката спира да работи. При много потребители става също така невъзможно да се правят обаждания.

Решението изглежда е само едно – Microsoft премахват “Hey, Cortana” като възможност за активация на асистента, надяваме се докато проблемът не бъде оправен. Не се споменава нищо за потребителите извън САЩ, но Cortana така или иначе все още не е налична за България.