Четвъртък мина и замина, а с него дойдоха и официалните спецификации на следващата игрова конзола от Microsoft. Компанията разкри датайли около Project Scorpio пред медийния екип на Digital Foundry, подразделението на Eurogamer, което се занимава с анализ на спецификациите при модерните игри.

Видеото по-горе е официалното представяне на характеристиките от страна на Digital Foundry, които са се запознали с тях от първа ръка. Ако обаче не ви се гледат цели 15 минути на обяснения, по-долу имаме за вас сбита информация за спецификациите, които можем да очакваме от Project Scorpio.

На първо място вече знаем, че новото поколение конзола от Microsoft ще разчита на 12GB GDDR5 RAM памет, вместо досегашните 8GB DDR3 RAM с 32MB ESRAM при Xbox One. Освен това Project Scorpio ще работи при 6 терафлопа. PlayStation 4 Pro от друга страна работи при 4,2 терафлопа. Това обаче не е всичко. Очакваше се Microsoft да използват най-новото поколение процесори Ryzen от AMD. Вместо това обаче, отново ще видим процесор модел Jaguar. Плюсът е, че новият такъв ще бъде с 31% по-бърз от ядрата на Xbox One.

Още — графичната карта на Project Scorpio ще работи при тактова честота 1172MHz. За сравнение, тази на Xbox One е с 853MHz, а PlayStation 4 Pro — с 911MHz.

digitalfoundry-project-scorpio-specs-coolingНе на последно място, благодарение на цялата тази мощ, Microsoft обещават Xbox 360 и Xbox One игри с резолюции 900p и 1080p да вървят нативно под 4K резолюция. Ако е така, това ще бъде прекрасно. За да демонстрира идеята си, компанията е показала демо на ForzaTech под енджина на Xbox One, което е вървяло под резолюция 4K и 60 кадъра в секунда. На всичкото отгоре, видео картата на Project Scorpio в този момент е била натоварена само между 60 и 70%.

От страна на хардуера, отново липсва обособен Kinect порт, но са налични HDMI портове, разбира се. Колкото до дисковия четец, Microsoft отново разчитат на 4K Blu-Ray оптично устройство. Системата за охлаждане пък се очаква да е подобна на тези при видео картите от NVIDIA — т.нар. vapor chamber.

Повече за Project Scorpio очакваме на конференцията E3 през юни. Тогава би трябвало да видим дизайна на конзолата, както и да разберем как ще се казва тя.