Обикновено операционните системи са нещо, което не е наситено с реклами — плащате си за самата операционна система (или компютъра, на който е инсталирана тя) и по този начин си осигурявате необезпокояван и свободен достъп до всички функционалности. При Microsoft обаче, от известно време това не важи.

По времето на Windows 8 реклами се появяваха в някои Microsoft приложения, сега някои потребители споделят, че са виждали реклами в Start менюто и дори на заключения екран. Днес такива започват да се появяват на още едно място, което е може би още по-досадно от всички останали — във файловия мениджър.

Когато отворите File Explorer е възможно да видите реклама за OneDrive, която ви приканва да се абонирате срещу 6,99 долара на месец и да „кликнете за повече подробности“.

microsoft-windows-10-file-explorer-ads

По думите на Microsoft, които са коментирали рекламите с The Verge, те са просто „полезен съвет“:

„Новите нотификации тип съвети във File Explorer на Windows 10 са предназначени да помогнат на Windows 10 потребителите като предоставят бърза и лесна информация за подобряване на преживяването по отношение на съхранение и управление на файлове в облака. В този ред на мисли, при Windows 10 потребителите могат лесно да се откажат от получаването на тези известия, ако решат.“

Разбира се, както казват от Microsoft, има начин да спрете тези рекла… ъъъ… „нотификации“ от появяване във File Explorer. За целта трябва да отворите файловия мениджър и да отидете на View > Options > Change folder and search options. След това избирате таба View и в списъка Advanced settings търсите Show sync provider notifications — махате отметката от него и сте готови. Повече информация за премахването на рекламите можете да намерите в сайта на Paul Thurrott.

microsoft-windows-10-folder-options-screenshot