Всичко при новия Surface Laptop е чудесно — лека операционна система, удобна клавиатура с покритие от алкантара и… липса на USB Type-C порт. Това е странно за ново поколение машина, още повече ориентирана към ученици и студенти. Обикновено обучението продължава около четири години и този лаптоп би трябвало да им служи през цялото време, а и след това.

Явно от Microsoft не смятат USB Type-C за достатъчно популярна технология, че да го включат в спецификациите на Surface Laptop. Наскоро от The Verge интервюираха генералния Surface Engineering мениджър Пийт Кириакоу, който сподели:

„Не е като да не знаем за USB-C от доста време. Магнитното закачане [обаче] е много важно. Имаме затворена система за докинг, която ни позволява да свържем [устройството] и след това да имаме четири USB порта, Ethernet порт, естествено зарядно и още два изхода за външни дисплеи.“

Както виждате, за Microsoft, Surface Connect портът е все още много по-добро решение.

Изглежда компанията залага на сигурно. В повечето случаи джаджите, възползващи се от USB Type-C към момента са разработени от трети страни и не винаги работят достатъчно добре. От друга страна Microsoft поддържат всичко, свързано със Surface Connect порта например — входното и изходното устройства, както и драйверите за това, разбира се.

И така, изглежда според Microsoft, времето за широко разпространение на USB Type-C все още не е дошло. Едва ли скоро ще видим Surface продукт, който да разчита на новия стандарт.