Microsoft купиха стартъпа от Торонто Maluuba, постигнал доста добри успехи в машинното обучение и AI. Всички големи компании се борят да придобият най-добрите стартиращи компании в областта на изкуствения интелект. И Microsoft определено правят доста добър избор с “поглъщането” на Maluuba.

Това се разбира от самата компания, която публикува следното:

“Постигнахме много добри успехи в разпознаване на човешка реч и изображения, като използвахме дълбока машинна техника. След тези постижения ще се опитаме да достигнем нови нива. Следващата крачка е машинно писане и четене”

Maluuba може да разбира и чете текстове, почти като човек. Стартъпът се справя доста по-добре от Google и Facebook. Освен Maluuba, Microsoft печели и Йошуа Бенгио, пионер в областта на машинното обучение. Той е бил консултант в Maluuba, а сега продължава кариерата си в Microsoft отново в областта на ИИ.

Подобна система може да работи с Cortana например. Представете си система, която помага на потребителите с дневната рутина, като проверяване на стотици имейли. Системата не само ще знае какви мейли получавате, но ще отсява най-важните от тях и ще знае кой за какво ви е изпратен. А със способностите на Microsoft, нищо чудно системата да прави много повече “чудеса”.