Мерцедес ще бъде програмиран да жертва пешеходци, за да спаси водача

Компанията заобикаля моралните проблеми на самоуправляващите се автомобили, като решава, че шофьорите са по-важни от всеки друг. Самостоятелният Мерцедес ще бъде програмиран в нужда да пожертва пешеходци, за да спаси живота на водача.

При катастрофира, самоуправляващият се Mercedes ще бъде програмиран да спаси водача, а не човека или хората, които удари. Това е дизайнерското решение зад бъдещите автономни автомобили на Mercedes Benz от ниво 4 и ниво 5. Това е обявил мениджъра на компанията за безопасност на автомобилите без шофьори. Вместо да се тревожи за обезпокояващи детайли като етиката, Mercedes просто ще програмира своите автомобили да спасят водача и пътниците на във всяка възникнала ситуация.

Краят на спора

Един от най-големите дебати за автомобилите без шофьори се отнася до моралния избор, направен при програмиране на алгоритмите на автомобила. Ако например колата се завърти извън контрол, тя може да коригира сама траекторията си, за да не се удари в тълпа на автобусна спирка. По този начин е твърде възможно да налети и нарани колоездач. Какво решение да се вземе? Отговорът на Мерцедес на този въпрос е колата да се насочи на там, където е най – малка вероятността да бъде наранен водачът.

Този пример показва как мислим, за разлика от това как действат колите и във връзка с това, как работят инженерите. Ако знаете, че можете да спасите поне един човек, то тогава трябва да го направите. Запазете този в колата.

Надеждност на самоуправляващите се автомобили

Моралното объркване се задълбочава, когато считаме, че автономните автомобили могат да спасят милиони животи, които в противен случай биха били застрашени от небрежни човешки шофьори. Това не е утешение, ако Mercedes реши да ви използва като въздушна възглавница, за да спаси собственика си. Но може би вече сте били в опасност и конкретен човешки шофьор е предотвратил бедата.

Етичните проблеми винаги ще се явяват големи предизвикателства. Автомобилите ще бъдат ли по-добри шофьори като цяло?! Има ситуации, с които днес шофьорът не може да се справи. Автоматизираните превозни средства също не могат да ги предотвратят. Самоуправляващият се автомобил просто ще бъде далеч по-добър от средностатистическия човешки шофьор.

Понякога дори автомобилът да пожертва пътниците си, това може да не помогне. Колата може в крайна сметка да удари тълпата и да нанесе щети. Изглежда, че проблемите, с които се сблъскват автомобилите без шофьори и хората, са почти еднакви. Опитваме се да избягваме катастрофи и сблъсъци и трябва да взимаме решения за секунда. Тези решения се управляват от нашия опит. Разликите са, че компютрите могат да мислят много по-бързо, но също така могат да изпаднат в сривове, които човешкият водач не би имал.

Може би е добра идея да си купите мерцедес, но избягвайте да пресичате пътя, ако видите, че някой от тях идва.