Само преди дни Apple пуснаха официално публичната бета версия на мобилната си операционна система iOS. Днес налична за сваляне и тестване става и десктоп операционната система macOS High Sierra. С нея идват редица подобрения и нови функционалности, повечето от които обаче не са видими на повърхността.

Ако се чувствате смели, можете да свалите и инсталирате High Sierra на своя MacBook, но предупреждаваме, че операционната система идва с доста бъгове и би могла да ви създаде проблеми.

Това, от което ще можете да се възползвате ако решите да пробвате обаче, са някои подобрения при основните функционалности на macOS, такива във Photos, Safari и Siri, както и имплементиране на новите видео/аудио формати HEVC и HEIF. В допълнение, High Sierra поддържа приложно-програмния интерфейс Metal 2, който добавя поддръжка на VR и външни видео карти. Най-голямата промяна обаче идва със смяната на файловата система от HFS+ (Hierarchical File System) към Apple File System (или APFS). Голяма част от iOS устройствата вече бяха ъпгрейднати към нея.

Ако не желаете да рискувате, можете да инсталирате High Sierra в отделен дял на вашия Mac компютър, или пък да използвате стар MacBook (стига да имате такъв). Но освен ако работата ви не зависи от новите функции, което е малко вероятно, може би е по-добре да изчакате до септември, когато стабилната пълна версия на macOS High Sierra ще излезе официално.