Ultra High Definition или познато още като „Ultra HD“, „UltraHD“, „UHDTV“ и „UHD“ включва в себе си 4K UHD (2160p) и 8K UHD (4320p), които са два дигитални видео формата. 4K UHDTV (2160p) предлага резолюция от 3840 х 2160 пиксела, която е четири пъти повече от 1920 x 1080 HDTV. 8K UHDTV (4320p) от своя страна предлага 7680 х 4320 пиксела, което е 16 пъти повече от 1080p HDTV и се доближава до нивото на детайлите при 15/70 мм IMAX.

[lquote]Колкото по-голям – толкова по-добре![/lquote]Защо ви казвам всичко това? Причината е много проста, като зад всичко стои една от най-тачените компании, когато говорим за телевизори, монитори, дисплеи и т.н., а именно LG Electronics. От представителството им в България ме поканиха да тествам един от новите им продукти и то не кой да е, а първият в света 84 инчов Ultra HD телевизор. В общо линии един огромен и красив телевизор, който е голям почти колкото мен и е предвиден за хора, които държат на качеството и имат срванително голям хол.

Разбира се, удоволствито да разцъкаш нещо толкова голямо и красиво си е нещо, което нямаше как да подтисна. С апаратът под ръка се запътих към въпросното място, където трябваше да го тествам, защото такова нещо вкъщи малко трудно щеше да се побере. Виждайки го за първи път и заставайки до него нямаше как да не си кажа „Джийзъс, ето това е голям телевизор!“. Не че не бях виждал и далеч по-големи от този, но 84 инача са си нещо грамадно, каквото и да си говорим.

4K UHDTV предлага резолюция от 3840х2160 пиксела, която е четири пъти повече от 1920×1080 HDTV. 8K UHDTV от своя страна предлага 7680х4320 пиксела

Тъй като вече бях чел доста информация за него реших да се направя малко на ударен и да разпитам предтавителите на LG какво точно предлага този модел и с какво е повече от останалите предложения на пазара. Както се и предполага, те започнаха с това, че този 84 инчов ULTRA HD TV представя изцяло ново ниво на качеството на картината и с четири пъти по-висока резолюция от Full HD. IPS панелът му пресъздава много по-детайлни, чисти и реалистични образи в сравнение с друг панел. Естествено, той идва с отлична детайлност, вдигайки стандарта на дисплея още по-високо. Тук нямаше как да не се съглася с тях, защото картината наистина беше чудесна. Цветовете бяха точни, без да има допълнително пренасищане.

Оказва се, че Tru-ULTRA HD Engine е основното ядро на ULTRA HD панела, което допринася за качеството на надграждането при ULTRA HD. Сложен алгоритъм на процесора подсигурява ULTRA HD качество като надгражда над стандартната резолюция. За по-добрите нива на цвята, контраста и яснотaта на изображенията отговаря Triple XD Engine. NANO FULL LED технологията пък поставя нов стандарт в качеството на картината в сравнение с другите LED телевизори, като равномерно се разпространява LED осветяването. Тези три параметъра с две думи правят този телевизор толкова качествен.

Magic Remote Voice – удобна работа чрез посочване, жестове, ергономично колело и глас
Smart Share Plus ви позволява да споделяйте файлове от външни устройства на телевизионния екран

Вече е направо подсъдимо, ако пуснеш телевизор и той да не е Smart. Както и предполагате, това не е обикновен телевизор, който е огромен и предлага хубава картина. Реших да поразпитам, какво толкова смарт има и как би ми било полезно. Тук голяма част от нещата ги бях срещал и при други модели на компанията, които бях тествал, но въпреки това отново ми изглеждаха интересни. Лично за мен менюто и интерфейсът на LG ми допадат доста. Лесни са за боравене и не е много сложно да свикнеш да ползваш усугите, които предлага. Още повече, че новото Magic Remote Voice дистанционно е много удобно за работа. Ако не знаете, при телевизорите на LG дистанционното е като мишката на компютъра ви, което прави навигацията по менютата истинска песен. Нещо, с което някои от конкурентите не могат да се похвалят. Накрая хората от LG ми представиха и функцията Smart Share Plus, която ви позволява да споделяте файлове от външни устройства на телевизионния екран или да споделите лесно със своя компютър, таблет или смартфон чрез WiFi.

В крайна сметка това е и 3D телевизор, който ще вкара киното в дома ви. 3D Depth Control ви позволява 3D контрол на дълбочината. По този начин можете да променяте нивото на 3D ефекта, така че да се забавлявате по начин, който вие желаете и естествено ви е най-приятен. Телевизорът идва и с подобрена технология за преобразуване от 2D в 3D, която решава проблема с липсата на 3D филми или каквото и да е. Това не знам дали е най-интересното при наличието на толкова места за сваляне на 3D съдържание, но все пак е бонус.

В крайна сметка сигурно се чудите дали си заслужава да си купите такъв телевизор? Вероятно си струва, ако имате едни 20 000 лева и се чудите какво да ги правите. Да, това не е евтина техника и въобще не е по джоба на всеки средностатистически българин, който взима около 800 лева заплата. Това си е техника за по-заможни хора, с голяма къща, още по-голям хол и най-вече – голяма пачка. Няма как и да очакваме нещо друго. Все пак това е сред най-добрите предложения, които може да си купите. Все едно да искате Porsche да е на цената на някой голф – няма как да стане.

Тъй като това не е единственият продукт от такъв клас, който може да си купите, за сравнение ще ви дам TOSHIBA 84L9363DS. И двата продукта са на една и съща цена и сигурно се чудите, с какво моделът на LG е по-добър? Е, по мнение на корейците, основното предимство е използването на патентован IPS панел, който допринася за по-качествена картина с равномерни и реалистични цветове, контраст от различните ъгли, ясни сцени с бързодвижещи се обекти, енергоефективност и минимална рамка. Дали това отговаря на вашите нужди – най-добре отидете на място и преценете сами.