картина

Спомням си времето, когато си купих първия компютър и монитор с отвратителна картина. Тогавашните машини бяха едно голямо нищо, на фона на сегашните зверчета, които може да си набавите. Дори мониторите не бяха нещо особено, но постепенно виждаме как нещата се променят. В днешно време, отивайки в магазин за компютри, можете да намерите и най-ралични монитори, като започнем от такива за по 200 лева и стигнем до наистина впечатляващи джаджи, струващи колкото един телевизор. Всеки един от тях предлага нещо интересно, но за мен качеството на картина е преди всичко останало. Така и трябва да бъде – все пак за това си купуваме този елемент от нашата конфигурация. За жалост не всички могат да се похвалят с наистина хубава картина. Причините може да са много, но обикновено се свеждат до лоши материали или лоша преценка на цветовете. Казано по друг начин – много производители засилват излишно цветовете, за да може да изглеждат по-красиви и наситени, като с това те не ни помагат, а по-скоро ни залъгват. Аз обаче държа картината да е на супер ниво, защото при обработката на фото и видео материалите това е изключително важно.

Тъй като аз съм човекът в нашия екип, който може да даде най-обективното мнение, когато стане дума за тези неща, някои от последните предложения на LG в тази категория устройства бяха поверени на мен. Така от два монитора у дома, в един момент аз се оказах с пет. Корейският гигант ми предостави един 23, един 24 и един 29-инчов модел, като последният бе направо огромен широкоекранен монитор с 2K резолюция. Така, след около час в разопаковане и свързване аз вече можех да счупя врата от въртене, защото пред мен се разкри в общи линии една грамадна картина от трите ми нови монитора. След като ги поразцъках вече няколко седмици реших да ви споделя впечатленията си от тях.

24MP76HM

 • 23.8-инчов LCD, широкоекранен
 • Резолюция 1920 x 1080 (16:9)
 • LC-матрица: TFT AH-IPS; Backlight: WLED
 • Яркост: 250 CD/m2;
 • Контраст: 1000:1
 • Време за реакция: 5 м/с
 • Поле на видимост: хоризонтално 178 градуса; вертикално 178 градуса
 • Максималният брой цветове: 16.7 милиона;
 • Екранно покритие: анти-отблясъчно
 • HDMI x2, VGA (D-Sub), стерео аудио
 • Жак за слушалки
 • Стерео говорители (2×5 W)
 • Размери, тегло: 540x429x181 мм, 4,30 кг

24MP76HM е един от последните модели монитори на LG. Още на пръв поглед той хваща окото, особено с изчистения си дизайн, в който си личи, че от компанията са вложили много. Панелът е само 5 мм и това прави 24MP76HM много подходящ за комбиниране с няколко монитора в  конфигурацията ви, без да се получава твърде дебелата рамка, която дразни всички ни. Друго, което доста насочи вниманието ми е неговата стойка. Тя е така наречената Crystal Float и придава един завършек и елегантност. При нея от LG са комбинирали прозрачна пластмаса и метален долен панел. Както се вижда и на снимките, цялата тази комбинация е много стилна и на моменти може да създаде илюзията, че мониторът стои във въздуха.

Вдясно на долния панел са разположени бутоните за управление. За тях мога да кажа, че ще ви трябва време да свикнете, тъй като са сензорни и при много лек допир се задействат. Лично аз малко трудно привикнах към работата с тях и беше леко дразнещо докато настроя картината по начина, който искам, но след известно време може да се каже, че спря да ми прави толкова голямо впечатление.

Нека да обърнем и внимание на съществената част, а именно какво ни предлагат от LG в тази елегантна рамка. Инчовете, с които разполагаме са точно 23.8. Мониторът работи при честота 60Hz и разбира се AH-IPS (Advanced High-performance In-Plane Switching). Резолюцията му е 1920 х 1280 пиксела, като има леко матирана повърхност против отблясъци. Добавена е енергийно ефективна WLED подсветка, покриваща цялото sRGB цветово пространство. Всичко това ни предоставя яркост от 250cm/m2 и ни осигурява зрителен ъгъл от 178 градуса, както вертикатно, така и хоризонтално. Цветовете са наистина ярки и наситени, дори при директна светлина. Мога спокойно да кажа, че те са точни и няма да имате проблеми при обработката на снимки. Времето за реакция е 5ms, която специално за гейминг е много, но смятам, че повечето от нас няма да забележат голяма разлика.

LG 24MP76HM

Освен за обработка, 24MP76HM е подходящ и за гледане на видеа, отново благодарение на неговите тънки рамки. Това, което няма как да убегне от вниманието са двата режима за намаляване на синята светлина, които ще са много подходящи вечерно време, когато е нужно да прекараме повече време пред монитора. Нещо, което ми направи много голямо впечатление е PWM-free подсветката, наречена от LG Flicker-free. Тя премахва трептенето, което реално не се забелязва, но натоварва очите ни. Това е трептенето, което ще видите като насочите дигитален апарат към монитор или телевизор. Действително то не се забелязва с просто око, но изморява много очите ни.

Това, което ми направи впечателние е, че картината е доста рязка, като на моменти дори ми пречеше. Разбира се в опциите има фукнция, с която да намалите това, но дори и тогава картината беше твърде рязка. Това направо може да ви обърка на моменти и да направи картината малко нереална. Нещо като при Samsung и техните AMOLED дисплеи.

Освен за очите ни от LG са се погрижили и за това да чуваме добре. Компанията е добавила две 5-ватови стерео тонколонки. Разбира се, това не е нещо ново или нещо специално, но е хубаво да го има. Звукът от тях е много чист и спокойно могат да са полезни в ситуации, когато нямаме налични други.

Moниторът включва 2 HDMI порта, VGA порт, 2 аудио жака (единият е за слушалки). Също така има и фабрични 100мм дупки (VESA), които ще са ви полезни, ако предпочитате мониторът да е на стената ви.