Това, което виждате на снимката по-горе, не е просто модел на кола. След като от Lexus ни представиха работещ модел на левитиращ скейтборд, сега е време за още нещо интересно. Японците са се съюзили с компаниите LaserCut Works и Scales and Models, които специализират в дизайнерски решения и прототипи в технологичния бизнес. Заедно с тях автомобилната компания е създала вариант на седана Lexus IS, който е вдъхновен от оригами моделирането.

Това на снимките тук е „Origami Car“, както Lexus са кръстили творението си, и е напълно функционален картонен седан. Под напълно функционален, разбира се, имам предвид такъв, който може да бъде подкаран. Задвижва се от електрически мотор, който заедно с рамките от алуминий и стомана е единственото, което не е от картон тук. Вратите, гумите – всичко в тази кола работи.

Картоненият Lexus IS е базиран на 3D модел на автомобила, който е използван за дизайна на 1700 части от картон, всяка дебела по 10 милиметра. Сглабянето е отнело на тима цели три месеца, а частите стоят заедно благодарение на лепило за дърво на водна основа.

Не се надявайте обаче да карате такава кола някога – с този модел Lexus имат за цел единствено да покажат, че с днешните технологии може да бъде построено всичко от кажи-речи всякакъв материал. Единственото ограничение всъщност е въображението ни, както се казва.

lexus-is-origami-car-2

lexus-is-origami-car-3

lexus-is-origami-car-4

lexus-is-origami-car-5

lexus-is-origami-car-6