Lenovo в момента е водещ производител на компютри и безспорно има много качествени продукти. Смартфоните и таблетите сякаш не са сред устройствата, над които компанията съсредоточава фокуса си, но едно от последните им творения предизвика интерес. С атрактивен дизайн и премиум излъчване, компанията ни поднася един таблет в две разновидности – 8” и 10”. Устройството се предлага и на доста приемлива цена. Кое е то? Това e Lenovo Yoga Tablet 8.

 

Характеристики

 

 • 8-инчов IPS LCD дисплей
 • Резолюция 1280 x 800 pix
 • Гъстота на пикселите 189 ppi
 • Android OS v4.2.2 Jelly Bean
 • Lenovo UI
 • Dolby Digital Plus подобрение на звука
 • 213 x 144 x 7.3 мм
 • 404 г
 • Quad-core 1.2 GHz Cortex-A7 CPU
 • 1GB RAM
 • PowerVR SGX544 GPU
 • Mediatek MT8125 чипсет
 • 16/32GB вградена памет
 • microSD до 64GB
 • Li-Ion 6000 mAh батерия
 • 5-мегапикселова основна камера
 • 2592х1936 pix резолюция, HDR, Panorama, Best shot, Smile shot, Geo-тагване, детектор на лице, EIS
 • 1.6-мегапикселова предна камера
 • Geo-тагване, фокус с докосване, детектор на лице, стабилизация на изображението, HDR
 • 1080p@60fps видео запис
 • HSDPA, 42 Mbps; HSUPA, 5.76 Mbps
 • Wi-Fi 802.11 b/g/n
 • GPS с A-GPS поддръжка и GLONASS
 • Bluetooth v4.0
 • Micro SIM
 • Стандартен 3.5мм аудио жак
 • Сиво

 

Окомплектовка

В кутията ще намерите стандартен USB кабел с адаптер, книжки и самия Lenovo Yoga Tablet 8.

 

Дизайн и външен вид

Както виждате, Yoga 8 се отличава на първо място със своя уникален и неповторим външен вид. Противно на всички таблети, които сме свикнали да виждаме, предложението на Lenovo наистина е една идея по-иновативно и интересно. Ако направим съпоставка между конкурентните предложения ще видим, че повечето се отличават с някои минимални разлики във изработката или дизайнерските решения за разположение на елементите. Тук обаче имам тотално нова идея за това как трябва да изглежда един таблет.

[cquote]Yoga 8 се отличава със своя уникален и неповторим външен вид[/cquote]

Основният акцент в дизайна на този таблет е в удебелената цилиндрична страна, където се намира бутонът за включване, 3.5 мм аудио жак и подвижната поставка. Да, този таблет има и вградена поставка, която позволява да ползвате устройството изправено в пейзажен режим без да се налага да го държите. В общи линии изглежда малко като електронна рамка за снимки с Android OS. Като изключим този факт, възможностите, които предлага тази стойка са чудесни и няма да намерите подобна функция в друг таблет. Когато гледате филм или просто сте го оставили на бюрото, тази стойка ще ви се стори една от най-големите благини в този таблет.

Самата форма и наличието на стойката при Yoga 8 предлага три основни режима на ползване на таблета. Единият е като го хванете с ръка. [lquote]Yoga 8 предлага три режима за ползване[/lquote]Тук може би ще си помислите – какво му е толкова удобното – таблет като таблет. Да, ама не! Именно цилиндричната форма на едната страна, от където се предполага, че ще го държите, спомага за по-добрия захват, съответно по-голямо удобство при работа, особено в движение. Вторият режим вече го споменах. Чрез поставката може да ползвате таблета в пейзажен режим, но за съжаление изработката не дава възможност за поставяне в режим портрет. Третият е така наречения „наклонен”. В общи линии, все едно да поставите таблета легнал, но отново чрез тройката режими да му придадете лек наклон. Това ще спомогне за по-добър и директен изглед към погледа ви в определени ситуации, но честно казано за мен този режим няма да намери голямо приложение.

От Lenovo са се постарали да предложат неустоим дизайн и ако сложите три от най-известните марки на пазара до това устройство, то определено ще хване всички погледи. [rquote]Качествени материали и солидна изработка[/rquote]Всички очи ще се взират в него, защото е интересен и красив. Освен това той е изработен от висококачествени материали, а именно гръб от поликарбонат с грапава повърхност и алуминиева основа на удебелената страна. Макар да има някакъв метал по него, той все пак не е много тежък, а изработката го предпазва от пръстови отпечатъци и мръсотия. Без значение как ще го хванете, той е удобен за ползване, а всички контролери са разположение на удобни за боравене места. Отличаващ се с големината си, бутонът за включване се намира от лявата страна, заедно с micro USB порта. От дясната страна пък ще намерите 3.5 мм аудио жак и бутона за регулиране на звука.

Може би вече се досещате, че има едно „НО”, което малко ще развали тази серия от ласкави изказвания към Yoga 8 от моя страна. Един от недостатъците на този таблет е идеята за поставянето на предната камера от лявата страна, а основната камера на гърба, точно зад бутона за включване, върху цилиндричната част. [lquote]Разположението на двете камери не е на най-подходящите места[/lquote]Това може би са най-лошите решения на дизайнерите на Lenovo. Смятам, че това е грешно, защото това са местата, където или държиш таблета, или никога не гледаш. Предната камера трябва да е за водене на разговори и по всички реклами показват именно това. Тук добавяме и портретния режим на таблета, който ще ви накара да отмествате постоянно погледа си – ту към екрана, ту към предната камера. Много по-добре щеше да е да се постави на горната хоризонтална страна, като така, в който и от двата режима да водите разговор, няма да изглеждате странно. Основната камера пък е на място, където аз лично винаги си държах ръцете. Това води до цапане на камерата или пък до заснемането на някой пръст докато снимате.

Тези недостатъци не са болка за умиране. В крайна сметка едва ли някой си купува таблет, защото ще му ползва камерата, но все пак можеше малко да се измести разположението им. Като изключим това, всичко останало е направено много добре. Изработката е солидна, от качествени материали и придава нужния премиум вид.

За съжаление премиум качество не се среща във всеки елемент от този таблет и дисплеят е едно от тях. За разлика от LG G Pad 8.3, който дори има малко по-голям дисплей и е с резолюция от 1200 x 1920 пиксела, Yoga 8 предлага малко по-скромни цифри – 1280 x 800 пиксела резолюция и 189 ppi пикселна гъстота. [rquote]Дисплеят е с удобна големина, но се усеща нуждата от по-добро качество[/rquote]Това е малко! Надявах се след големия медиен шум таблетът да има една идея по-добър дисплей, който да отива на красивия външен вид, но за съжаление от Lenovo са мислили по различен начин. Картината не е най-лошата, която може да видите на таблет, но цветове малко се размиват и може би не са толкова ярки, колкото ми се иска. IPS технологията компенсира ниската резолюция малко, като дисплеят предлага добра видимост под ъгъл и не много големи отражения. Под пряка слънчева светлина ще можете да виждате какво правите, но яркостта намалява до такава степен, че започва малко да дразни. Като компенсация на всичко това, в уведомителната лента има меню, което вика на помощ трите режима за държане на таблета. При избор на всеки един от тях се променят малко цветовете на картината, за да се докара оптимално качество при съответния режим на държане. Смятам, че  8 инча са предостатъчни за работа и забавление, пък и ако дисплеят е по-голям, ще се намали още повече качеството, както стана с 10-инчовата версия. Рамката на Yoga 8 е с добре преценени размери, позволяващи да си поставите пръстите на екрана без да натискате по менюто.