Камера

Както казах и в началото, камерата на този таблет не е сред силните му страни и тук не говоря само за разположението на предната и задната камера, а и за качеството. В снимките се забелязва голямо софтуерно изостряне, както и загуба на детайл и шум, които Lenovo са опитали да изчистят, но за съжаление безуспешно. Цветовете на снимките са точни, но е много трудно да се фокусира, освен ако не сте застанали супер неподвижно. При добре осветени сцени камерата се справя добре, но в останалите ситуации положението не е цветущо.

Настройките на камерата предлагат няколко менюта за регулиране на сатурация, контраст, остротата и ISO. За съжаление там опциите са фиксирани, а не със скала, което пак ограничава малко фотографите.

Не искам да коментирам видео записа, защото той е с изключително лошо качество, дори и за таблет от 2013 година. Недостатъците на видеото са същите, както тези на снимките, но в много по-високи нива.

 

Хардуер

Като стане дума за хардуер, лично аз държа той да е малко по-подсилен при таблетите, защото се предполага, че с тях  ще гледате филми с високо качество или пък ще играете игри, които също не са много лекички. За съжаление и тук компанията е наложила няколко ограничения и резултатите, които Yoga 8 дава при тестове са сравнителни ниски. Под капака си той има  Mediatek MT8125 чипсет, за който се знае, че не е сред рекордьорите на бенчмарк тестовете. С четириядрен 1.2 GHz Cortex-A7 процесор и PowerVR SGX544 графичен процесор, таблетът на Lenovo има по-слаби резултати от G Pad 8.3, а наличието на 1GB RAM оказва влияние при малко по-сериозно натоварване.

[rquote]С малко по-мощен хардуер щеше да разбие конкуренцията [/rquote]

При избора на вътрешна памет поне не сме ограничени, защото таблетът се предлага в две разновидности – 16 и 32GB. Имаме и наличен слот за microSD, с който може да разширите мястото за съхранение до 64GB.

Стигаме и до основния акцент в този таблет. За него ще чуете и видите във всяка реклама, ревю, статия или видео материал. Това е така, защото компанията се постара много и успя да оптимизира тази черта на устройството почти до съвършенство. Да, говоря за живота на Li-Ion 6000 mAh батерията на Yoga 8. Според Lenovo тя трябва да може да издържи до 18 часа – 50% повече от всеки един друг таблет на пазара. Смело мога да кажа, че наистина са успели да направят нещо зашеметяващо в това отношение и заслужено бих дал 10/10, ако някой ме попита дали батерията е качествена.

[cquote]Животът на батерията е 10/10[/cquote]

При тестовете, които направих, за 3 часа гледане на видео на Full HD от интернет, яркост и звук увеличени на максимум и включен Wi-Fi през цялото време батерията падна с 40%. Това не е никак лош резултат. Приблизително в такъв режим на работа може да изкарате около 10 часа или казано по друг начин – можете да си гледате филмчета през целия работен ден, стига шефът да го няма.

За допълнителна оптимизация на батерията от Lenovo са добавили и меню за настройка на консумацията на енергия, както и възможност за активация на различни режими за енергоспестяване. Това може да ви даде още някой друг час време за ползване, което прави таблета перфектен за пътувания или разпускане през уикенда, без задължителното оплитане с кабели.