смартфони

Към днешна дата Lenovo е най-големият производител на персонални компютри (PC) в световен мащаб. Според последна информация от компанията китайският производител вече продава повече смартфони и таблети, отколкото PC-та.

Като цяло продажбите на персонални компютри ( лаптопи и стационарни машини ) намаляват през последните години и Lenovo отчитат спад от 11% спрямо миналата година. Засилващите се продажби на смартфони и таблети обаче компенсират финансовите загуби от PC-та. Именно поради тази причина Lenovo започва да описва себе си като “PC Plus” компания, загатвайки, че бъдещето се крие извън традиционните продукти, с които китайският производител е популярен.

lenovo_marketshare

За второто тримесечие на тази година Lenovo е най-големият производител на смартфони в Китай и 4-ти в световен мащаб. С придобиването на Motorola от Google за $2.91 милиарда китайската компания ще става все по-значима на мобилната сцена. В интервю изпълнителният директор на Lenovo пояснява, че макар родният пазар да си остава приоритет, компанията ще обръща все повече поглед към международните потребители.

Една от причините за успеха на Lenovo се крие именно в тяхното географско местоположение. Не е тайна, че производството на почти всички електронни продукти, включително смартфони, таблети, телевизори и т.н., е изнесено в Китай. Често обаче фабриките там обслужват повече от един западен производител, което може да доведе до редица проблеми като недостиг на материали или човешка сила. Притежавайки своя собствена фабрика, Lenovo има по-голям контрол над производствения процес, може да прави навременни промени върху производствената линия и има по-малки логистични разходи. В резултат на това компанията произвежда решения, които имат технически характеристики, сходни на топ производителите, но на много конкурентна цена.