alone boxHorrible Games, автори на култови настолни игри като Potion Explosion и Raise Your Goblets, ни изненадаха тотално с първата си Kickstarter кампания. Предстоящата им игра се казва Alone и представлява асиметричен dungeon crawler, който подхожда малко по-интересно към класическия жанр. В нея един от играчите поема ролята на последния оцелял герой, а останалите – на ужасите, които дебнат в тъмното и се опитват да го убият.

Alone има много любопитна история, която едновременно ще ни въведе в още по-любопитния асиметричен геймплей, и ще ни разкаже за проваления корейски експеримент на планетата Зебес през 2387-а. Инжектирани с редица медикаменти с цел да се превърнат в оръжие, алфа червеите са генетично модифицирани хищници, които желаят да разкъсат героя на парчета. Наред с тях сред лошите в Alone, ще можем да управляваме и мутирали човеци, които са станали жертва на глад и са се принудили да ядат от труповете на убитите червеи. Освен историята на играта, това ни разкрива и доста за стила на игра на така наречените Evil играчи. Всеки от тях ще разполага със собствено тесте карти, което е тематично и геймплейно различно от останалите. Например Fear тестето разчита много повече на атаки върху психиката на героя, за разлика от Fury например, което нанася предимно физически щети.

За разлика от играчите на страната на чудовищата, героят в Alone го чака тотално различно преживяване. Дизайнерите на играта Андреа Креспи и Лоренцо Силва са се постарали името ѝ да рефлектира върху атмосферата, която тя създава. Действията на лошите по скритата карта ще бъдат предавани на героя под формата на улики, идващи от неговото радио. Един от изборите, които ще имате, когато играете с него, ще бъде дали да следвате сигналите на радиото си, или да ги игнорирате, понеже могат да бъдат капани. Основата на геймплея с героя са лимитирани действия всеки ход – в зависимост от целта си, ще можете да се движите, изследвате и търсите помещенията, в които се намирате. Другата част от действия наблягат на инженерските умения на героя – ще можете да създавате предмети от подръчни материали. Тъй като ужасите дебнат от всеки ъгъл, ще трябва да боравите внимателно със светлината, която ще ви помага да избегнете както физически, така и психически щети.

Alone е един отличаващ се с оригинална идея Kickstarter проект. Наред с това обаче, играта има доста тематични заемки от популярни видео игри и филми и изглежда едновременно позната (заради тематиката) и любопитна (заради интересния асиметричен поглед върху dungeon crawl жанра). Играта е в платформата за онлайн финансиране още няколко седмици, така че имате време да я подкрепите тук. Повече за правилата на играта можете да видите в това видео.

1 коментар

  1. Много добре оформена статия – еваларка ! Имам един бърз въпрос – случайно да знаеш лесна стратегическа бордова игра с tile-ове, на която лестно да можеш да задигнеш правилата и да ги сложиш като мини игра в RPG като D&D ?

Comments are closed.