ловна екипировка
снимка: unsplash.com

Ловът е изискващо хоби – иска се не само да имаме достатъчно свободно време (поне в рамките на уикенда), но и известни инвестиции, за да се оборудваме подобаващо. А не всичко се изчерпва с това да се снабдим с пушка и боеприпаси. Естествено, без тях не можем, както един любител на алпийските дисциплини не може без ски и щеки. Но така, както в планината скиорите се обличат със специални дрехи обувки, така трябва да подходим и по отношение качествената екипировка за лов

Тази тема може би се подценява, дори не само сред абсолютно начинаещите в това занимание. Опитните ловци могат да потвърдят колко е важно да тръгнем на излет в гората подходящо облечени и стъпили в обувки, които са адекватно избрани за целта на лова и за съответния сезон.

Дали да не погледнем първо какво имаме в гардероба, преди да се насочим към магазин за специализирано ловно облекло? Може и да разполагаме с дрехи, които да ни свършат работа, но те със сигурност не са създадени и пригодени за преследване на дивеч. Ако се обличаме за излизане в гората на принципа да сложим най-овехтелите дънки и палто, понеже е ясно, че ще се изцапаме, това всъщност съвсем не е правилно решение. Да, вероятно ще има някакво замърсяване на облеклото, тъй като по-голямата част от ловния сезон се осъществява във влажно или студено време (или и двете). Но това не трябва да е основният фактор, който да ни води при избора на дрехи, с които да практикуваме ловното хоби.

 

Какво трябва да имаме предвид при избор на дрехи?

Няколко фактора трябва да се вземат под внимание, когато търсим ловно облекло. На първо място, трябва да се обличаме според сезона, но за това би се сетил всеки. Освен това е препоръчително при избора на екипировка за лов да търсим дрехи с:

  • Високо ниво на термоизолация
    Това важи особено за студените месеци. И все пак, не означава да се навлечем обезателно с дебели одежди. Няколко по-тънки, но със специална тъкан за топлоизолация (като Thinsulate например) дрехи са по-удачното решение. Да се постави термобельо в такива условия също е препоръчително.

  • Подходяща окраска
    Обикновено се препоръчват ярки цветове, за да бъдат ясно различими участниците в лова. Но също така се използва и облекло с маскировъчна шарка.

  • Ниско ниво на шум
    Шумолящите дрехи без съмнение няма да ни помогнат да останем незабелязани от дивеча. Екипировката в специализираните ловни магазини е съобразена с този фактор.

И както важи за общо взето всички дрехи, за излет в гората трябва да изберем такива, с които да се чувстваме удобно. Ако комфортът при пусия или при движение не е налице, то това не само ще развали удоволствието, но може да се отрази негативно и на резултата от излета.

Специалните панталони и елеци за лов имат още едно предимство. Те обикновено са снабдени с по-голям брой джобове, което пък позволява да се носят в тях и повече предмети, които могат да се окажат необходими при излизането в гората.

В ловните магазини се предлагат цели комплекти ловно облекло. Според възможностите на всеки, търсените дрехи и аксесоари могат да бъдат закупени и поотделно.

 

Какво трябва да обуем за преследване на дивеч?

Този въпрос е не по-маловажен от темата с облеклото. Екипирането с качествени ловни обувки е дори по-ключово за комфорта и резултата от излета, а и за здравето на практикуващите това занимание.

Отново на преден план излиза комфортът. А за да ни е удобно, трябва да съобразим дали съответната обувка ще бъде носена през лятото, или през зимата. Ако мерим ботуши в топлия сезон, то трябва да правим пробата с дебели чорапи, каквито ще носим през януари, за да сме наясно дали ще ни станат при такива условия. 

Трябва да си дадем сметка и какъв тип лов ни очаква. Ако прекарваме повече време в неподвижност, то трябва да се уверим, че освен удобство, ловните обувки ни носят и добра изолация. Ако пък конкретният излет изисква повече активност и мобилност, то там е от по-съществено значение да има добра вентилация на краката, без това да бъде за сметка на топлината. При всички положения ключов фактор при ловните обувки е тяхната непромокаемост, тъй като голяма част от ловния сезон е в по-студената и влажна част от годината.

А при ловните обувки можем да разполагаме дори с по-голямо разнообразие, отколкото при дрехите. На пазара съществуват и ловни сандали, въпреки че при нашите условия този тип не е най-подходящият. В студените месеци, особено при обилно натрупал сняг, е задължително да обуем високи обувки, били те ботуши или боти. Иначе в по-топло и сухо време се използват и маратонки, които отново е добре да се купят от специализиран магазин за ловни продукти. При всички случаи подметката трябва да е твърда и с добър грайфер.

Оказва се, че въпросът с екипировката за лов не е е толкова прост. Но пък добрата новина е, че на пазара се налагат все повече и по-качествени варианти.

Сподели
Предишна страница5 характеристики на добрия интернет магазин
Следваща страницаОптичен кабел монтиран от роботи
Технологичен журналист от 2012 г. със сериозен опит в отразяването на новини за софтуер, мобилни технологии, мобилни приложения. Има в активите си стотици статии по теми като 3G, 4G, 5G, приложенията за iPhone, Android и други популярни платформи, както и множество други сфери.