Започна търсенето за признаци на живот на Марс

Пакетът от инструменти, известен като SuperCam на борда на марсохода Perseverance, събра първите си проби в преследване за живот на червената планета. Завръщането на неизвестните скали и почви на Земята, ще даде на учените Свещения Граал на планетарните изследвания.

Тези части от чуждата планета най-накрая могат да отговорят на интригуващия въпрос: имало ли е живот другаде, освен на Земята?

Марсоходът на НАСА Perseverance нежно се спусна на марсианската земя и изпрати обратно черно-бели изображения, разкриващи скалистите полета на кратера Jezero. Той се намира на север от екватора на Марс. Критичният компонент на тази астробиологична мисия е SuperCam.

Какво е SuperCam?

Монтирано върху мачтата на марсохода, устройството с размер на кутия за обувки е пълно със спектрометри, лазери и джаджи за аудио запис. Те ще се използват за химически анализ, както и минералогията и молекулярния състав на известната червена повърхност на Марс.

Лазерът на SuperCam може да вижда обекти, по-малки от гумичка на молив, от седем метра и позволява наблюдение на места извън обсега на роботизираната ръка на марсохода. Той е способен да изчиства дистанционно праха от повърхността, като запазва ясен поглед върху целите.

Сериозни предизвикателства

Мисията е претърпяла сериозна злополука преди излитането. Над 500 инженери и учени са допринесли за осъществяването на проекта. Оптиката на мачтата е била унищожена при инцидент само четири месеца преди излитането. Екипът е събрал резервни части, за да възстанови телескопа от нулата.

Инцидентът се оказва истинска благословия. При повторното сглобяване на устройството инженерите са открили това, което описват като недостатък в оригиналното огледало. Малко след пускането на космическия телескоп Хъбъл през 1990 г. операторите осъзнаха, че основното огледало на обсерваторията има отклонение, което влияе на яснотата на изображенията. По-късно то е коригирано.

Обнадеждаващо начало

Учените смятат, че преди около 3,5 милиарда години кратерът, в който се е приземил марсоходът, е бил дом на река, която се е вливала в дълбоко езеро, отлагайки утайки във формата на ветрилообразна делта.

Perseverance има за задача да събере повече от две дузини проби от скали и почви в запечатани тръби, които да бъдат изпратени обратно на Земята около 2030 година за анализ. По отношение на размера и теглото на марсианския SUV, той е оборудван с двуметрово роботизирано рамо, 19 камери, два микрофона, както и други модерни инструменти.

Малък безпилотен самолет, позициониран в основата му, направи първия полет на друга планета. Друг инструмент на борда е проектиран да произвежда кислород от предимно въглеродния диоксид на Марс. Това значително би улеснило присъствието на хора.

Това е петият марсоход на НАСА, стъпил на Марс. Подвигът е осъществен за първи път през 1997 година. Основната му мисия ще трае малко повече от две години, но марсоходът може да остане в експлоатация и след това.