дрехи за лов

Всеки ловец трябва да има специален гардероб, в който да държи само дрехите за излет. Това може да звучи като шега, но всъщност е съвсем сериозно – практикуващите хоби като преследване на дивеч имат нужда от специално и разнообразно облекло. При избор на ловни дрехи трябва да се вземат предвид различни фактори, а спрямо сезона, логично се избира и съответната екипировка. 

Можем ли да се доверим на ежедневните си дрехи при ловуване?

Не можем ли просто да изберем някакви по-стари и износени одежди, които сме склонни да поизцапаме, без да е необходимо да се правят разходи за ново облекло? Да, може и да имаме вехти панталони, фланелки, ризи,  които да ни свършат работа. Но за да сме сигурни, че е подходящо да се използват по време на лов, трябва да си дадем сметка дали отговарят на някои важни критерии. При премерването на тези стари дрехи трябва да си зададем следните въпроси:

  • Топло ли ни е?
  • Удобно ли ни е?
  • Движим ли се свободно? А под свободно движение се има предвид не само ходене, а бягане, пълзене, клякане, привеждане и т.н.;
  • Сливаме ли се с околната среда?
  • Вдигаме ли много шум, когато се движим с тези дрехи?

Отговорите на тези въпроси ще ни дадат представа каква част от старото си облекло можем да пригодим за целите на един излет за преследване на дивеч. А ако се наложи да купуваме нови, можем да сме спокойни за това, че има богат избор на ловни дрехи, при това на напълно достъпни цени.

 

Облеклото се съобразява според сезона

За това би се досетил и човек, който никога не е носил пушка в гората, за да стреля по дива свиня или фазан. Ясно е, че през зимата трябва да се обличаме по-дебело и плътно, докато в началото на ловния сезон, който обикновено се открива в средата на август, можем да се облечем и по-леко. Но дори и в най-мразовитите дни трябва да сме така екипирани, че хем да ни е топло, хем да можем да се движим що-годе свободно и безпрепятствено. Затова се препоръчва обличането на няколко пласта плътни, но не много дебели дрехи. По този начин се осигурява и качествена топлоизолация на тялото, и по-добър комфорт при физическа активност, а и има възможност за обличане или събличане на някоя от дрехите при застудяване/покачване на температурата.

 

Други съществени фактори

 

  • Маскировъчна окраска

 

За да не бъде забелязан ловецът от обитателите на гората, трябва да носи камуфлажни дрехи. По този начин ще може да се укрие по-добре и да се слее с пейзажа. В специализираните ловни магазини се продават специални одежди, съобразени като нюанс именно с нуждите на конкретния сезон. Така например през лятото, докато все още гората е богата на зеленина, камуфлажът трябва да е в зелено-сива окраска. С настъпване на есента цветът на десена се променя към оранжеви и кафяви тонове, без да са твърде крещящи. А през зимата при плътна снежна покривка вече е адекватно да се носят бели и бежови дрехи. В друг сезон те ще разкрият веднага ловеца, но през студените месеци изпълняват маскировъчната си роля. 

 

  • Безшумна материя на дрехите

 

Не трябва да се подценява и още един фактор. Ловецът, освен незабележим на външен вид, трябва да бъде също така и възможно най-малко осезаем за слуха на животните. Така че при избор на ловни дрехи трябва да се спрем на такива от безшумна материя. Старите облекла от гардероба може и да не са подходящи, но в специализираните магазини като Guns.BG се предлагат продукти, които са съобразени с тази особеност.

А какви обувки ни трябват за лов?

Дотук ставаше дума основно за връхните дрехи. Не трябва да забравяме и термо бельото, и топлите чорапи през зимата. А какви обувки ще носим при излет за преследване на дивеч? Това е още един съществен въпрос при избор на ловни дрехи, който не бива да се подминава с лека ръка. Естествено, и тук трябва да се съобразим със сезона, но е ясно, че и през лятото трябва сме обути със солидни обувки с твърда подметка, а не с джапанки или сандали.

Но като цяло активният сезон е вече в по-хладния и дори студения сезон, така че естествено е да търсим ботуши или кубинки за лов. Това, което трябва да имаме предвид при избора на лов, е да вземем малко по-голям номер от този, който носим в ежедневието. При излет през ноември или януари обикновено слагаме дебели вълнени чорапи, а за да ни бъде удобно, стъпалото трябва да има пространство.

От съществено значение е ловната обувка да има отлична изолация. Трябва да пази крака, както от измръзване, така и от измокряне. И също така трябва да осигурява комфорт при стъпване, както и да има противоплъзгащо покритие. Ловните дрехи и обувки трябва да представляват оптимална комбинация между сигурност и комфорт. А когато могат да се закупят на изгодни цени от специализиран магазин, възможността не трябва да се пропуска.