Космическите таксита направени от SpaceX и Boeing ще могат да транспортират астронавти до Международната космическа станция (ISS) още другата година. От NASA вече са започнали да подготвят станцията за скачването на тези превозни средства. Този петък двама астронавти – Джеф Уилямс и Кейт Рубинс ще си направят една почти седем часова космическа разходка, за да инсталират модули, където въпросните „такситата“ да се скачат. Предишен екип вече е свършил по-голямата част от работата, като е монтирал кабелите и захранването, необходими на Уилямс и Рубинс да довършат започнатото.

Canadarm2 е роботът, който ще помогне на двамата учени. Той ще извади модулът за космически кораби от капсулата Dragon на SpaceX. Помощникът ще го позиционира само на няколко сантиметра от мястото, където трябва да бъде прикрепен той.

NASA избраха SpaceX и Boeing за своята Commercial Crew Program през 2012 година, което от своя страна снабди двете компании с много средства за този проект. Въпреки че Boeing получи финансиране почти два пъти повече от своя конкурент SpaceX, вторите ще имат честта първи да изпратят астронавти до ISS, тъй като корабът на Boeing ще е готов чак през 2018 година.

Ако сте запалени по тези неща и искате да гледате първото излизане на Рубинс в открития космос и монтирането на първия паркинг за космически таксита, може да го направите в NASA TV в петък, 19 август. Живото предаване ще започне в 13:30 българско време, като самата разходка извън Международната космическа станция няма да започне преди 16:00 часа.