химия

След месеци на спекулации, изтичане на снимки и друг вид информация, iPhone 6  е вече тук! Опашките от фанатични фенове, които са готови да спят пред магазините на Apple, се трупат и докато четете този текст. Не казваме, че това е лошо, но уви, освен една красива опаковка на един брилянтен софтуер подпомаган от точно толкова хардуерна мощ, колкото му е необходима, iPhone 6 е много повече. iPhone 6, както и много други телефони, таблети и т.н. е наблъскан с химия! Да, правилно ме чухте.

В изграждането на High-End устройство като iPhone 6 влизат невероятни процеси и елементи, които го правят това, което е. Знаете ли, че във един iPhone 6 има около 300 мг. сребро и 30 мг. злато? Точно така, това са благородните метали, които всички познаваме. Ако обхванем цялата индустрия за тази година ще се изненадате ли, че за благородните метали в смартфоните са похарчени над 2.5 милиарда долара? Обичам химията!

Това не е всичко. Знаете ли какво има в една батерия, която захранва iPhone 6? Литиево-кобалтов оксид при катода и карбон/графит в анода. Анодът се грижи за произвеждането на положителните електрони, а катодът ги абсорбира и дава енергия на скъпоценното ни iPhone-че.

Ако искате да разберете за химическия състав на екрана, който огрява деня ви с информация, ще останете напълно изненадани. В един дисплей има изключително редки вещества, които се грижат за редица фактори. Пресиодимиум, тербиум, итрий, гадолиниум и други супер странно звучащи елементи от периодичната таблица, които се грижат за представянето на цветовете на вашия екран.

Химична реакция в подсиленото стъкло на iPhone 6 се грижи за компресирането на молекулите в него. Тази компресация подсилва стъклото, правейки го толкова здраво, колкото се рекламира. Или поне се надяваме на това. Това е малка част от целия химичен микросвят, който е приютен във вашия смартфон.

Убеждаваме се, че науката и технологичното развитие стигат толкова далече, че опитвайки се да вникнем в детайлите се получава едно малко пътуване в бъдещето, или поне за хора като мен, които не са експерти в тази химико-технологична сфера. Във всяка частица от техниката, която ползваме, се крие толкова много, че адмирираме това, което човечеството е постигнало, благодарение на химията и физиката!

Сподели
Предишна страницаМат Деймън преоткрива „Борн“ през 2016
Следваща страницаОпределиха екрана на Note 4 за най-добър
Мисията ни е да предоставяме качествена и актуална информация в българския уеб за любопитната ни, ангажирана аудитория. Покриваме как иновациите в технологичния свят всеки ден променят начина, по който общуваме, правим бизнес и създаваме култура като едно глобално общество. Давайки гръмък глас на талантливите ни автори, ние непрестанно информираме модерния дигитален човек за света.