Т

очно преди да ви разкрия най-доброто от Sony и Apple за тази година в лицето на iPhone 6 и Xperia Z3, в ръцете ми попаднаха два флагмана от eMAG и реших, че няма да е лошо да видим на какво са способните двете бивши величия. Поради тази причина направих и този обзор, в който ще разгледам единствено камерите на двата модела. Така ще се опитам да ви дам някаква насока за това кой е по-добрият камерафон. И въпреки че фокусът вече е изместен над новите модели, според мен не всеки ще може да си ги позволи и ако още се чуди кой от двата да избере, това сравнение може да се окаже полезно.

Като начало искам да кажа, че и двата телефона са страхотни и това всеки би трябвало да го знае. Ползвал съм Z2 и 5S още когато бяха пуснати на пазара и останах сравнително доволен от представянето им. Безспорно са чудесни за всичко, от което днешните технологични маниаци имат нужда. Разбира се, имат и няколко съществени разлики и затова ще започна с тях. Ако трябва да ги обобщя, то те вероятно ще са две – характеристиките и начинът на работа.

 

Характеристиките

От едната страна имаме Sony Xperia Z2 с 20.7 MP основна камера с Exmor RS сензор и Sony G обектив. Камерата предлага функции като фокус с докосване, детектор на лице, стабилизация на изображението и HDR. На автоматичен режим, наречен Superior Auto, камерата сама определя настройките и режима за снимане и в повечето случаи е точна. Фокусира сравнително бързо, а големият екран ви позволява да видите всичко, което снимате, без проблем.

Проблемът е, че менюто с настройки е голямо и въобще не е лесно да се работи по него. Ако пък превключите на ръчни настройки става още по-сложно и объркващо, и бавно, и ако не разбирате от тези неща, то 100% ще изпуснете момента.

От другата страна е iPhone 5S, който има 8МР основна камера и предлага фокус с докосване, детектор на лице, едновременен HD запис на видео и снимки. В общи линии не е нещо по-различно, като изключим мегапикселите, които, ако не знаете – нямат чак толкова голямо значение за качеството. Да не говорим, че и Xperia Z2 не снима на 20МР, ако не го настроите ръчно, което, казах вече, че става бавно. При iPhone 5S думата „бавно“ я няма. Менюто и настройките са опростени до минимум и в общи линии е нужно само да включите камерата и да натиснете бутона.

И след като ви изчетох лекцията, която вече сигурно знаете наизуст, нека да видим и снимките. За да определя коя камера е по-добра, реших да сведа критериите до 3 – скорост и удобство за работа, качество на снимките на светло и качество на снимките на тъмно.

 

Удобството

По отношение на удобството и скоростта на работа, които са много важни за един телефон, мисля че iPhone 5S спечели съревнованието. В неговото меню няма да се изгубите никога, камерата се включва супер бързо и веднага е готова да снима.

Камерата на Xperia Z2 също може да се каже, че се включва бързо благодарение на хардуерния бутон. Може би загрява една идея по-бавно, а пък след като се включи, може да потънете в дълбините на менютата й. Нещо, което предлага само тя, е възможността да снимате под вода, но ако не сте разбрали – тези 30 минути водоустойчивост са само веднъж, тъй че за мен това не е голям плюс.

Тук мисля, че iPhone 5S печели 😉

Виж цените на двата телефона в eMAG

Качеството

Що се отнася до качеството на снимките, на светло Sony Xperia Z2 не се справя особено добре. Дори тогава се забелязва шум и кадрите са размазани. Въпреки това цветовете са добре наситени и точни.

При 5S пък цветовете не са толкова точни и няма голям контраст между тъмните и светлите участъци, но за сметка на това шумът е значително по-малко.

Съпоставени една до друга, снимките на светло при iPhone 5S са доста по-приемливи от тези на Xperia Z2. И така, в категория „снимане на светло“ – iPhone 5S печели отново.

Стигаме и до последната категория – снимки на тъмно. Положението при Sony Xperia Z2 тук е разочароващо. Има много шум, липса на детайл, личи си, че софтуерът се опитва да компенсира шума, но и той не се справя много добре. Като изключим това, при включена светкавица нещата се подобряват малко, но тя ще ви бъде в полза при снимане на близки обекти.

Тъмните снимки на iPhone 5S са надхвърлящи очакванията. Тук отново имаме шум, но е в пъти по-малко от съперника. Не се забелязва толкова загуба на детайл и всичко е правилно експонирано.

В крайна сметка, за да обобщя, ако търсите телефон за снимки и нямате толкова пари, че да си купите най-новия флагман на пазара, iPhone 5S остава правилният избор. Директно изправен пред камерафона на Sony, той печели в нашата класация. Имайки предвид, че всички снимки са правени на автоматични режими, без да се пипа нищо по настройките, 5S е по-удобен и предлага по-добро качество. Ако сте си харесали вече един от двата – вижте офертите в eMAG.

 

Снимки направени с iPhone 5S

Виж снимките в пълна резолюция ТУК

 

 

Снимки направени с Xperia Z2

Виж снимките в пълна резолюция ТУК