патент

Apple е подала патент за нова технология, която ще позволи на варио обективите да бъдат поставени в малкото тяло на смартфон, като част от механизма за оптична стабилизация на изображенията (OIS), използван за устройствата на Apple. Tой е и тази част от патента, имплементирана в новия iPhonе 6 Plus. Механизмът работи с процесора А8, жироскопа и М8 копроцесора за движение, осигуряващ данни за по-точното движение на обектива, за да компенсира треперенето на ръката и слабата светлина. Тази интеграция на софтуер и хардуер е причината за страхотните снимки, направени с новия iPhone.

Виж още: Google създаде таблет за лекари, борещи се с ебола

Другата част от патента показва нов модул за камера, работещ по различен начин от използваните за сегашните смартфони – светлината първо ще преминава през компонент от стъкло във формата на пирамида. Той ще пренасочва светлината надолу, където тя ще бъде посрещната от обектива, след което ще се раздели в три цвята, които ще се бъдат посрещнати от три сензора (всеки за един цвят).

Apple e отбелязала в патента (FIG. 5), че ще можем да видим комбинация от разделител на светлина, варио обектив и отражател в показания модул. Обективът има един или повече подвижни оптични елемента, чието положение по оптичната ос може да се контролира автоматично от моторизиран задвижващ механизъм, който не е показан на изображението, за да се постигне променливото увеличение.

патент обектив

патент