Днес ще ви запозная с най-очакваното лично от мен кино събитие за 2014 г. Да, става дума за „Interstellar“, новият филм на Кристофър Нолан. В края на миналата година гледахте първия трейлър за филма, с който ви запозна колегата Luba6ky. Тогава (13.12.2013) световната кино премиера на краткия двуминутен клип не се излъчи в нито едно българско кино. Доста разочароващо за мен, който тръпнех в очакване по време на рекламите преди предпремиерата на “Хобит: Пущинакът на Смог“ (The Hobbit: The Desolation of Smaug). Въпреки това, на следващия ден го гледах няколко пъти в IMDb и YouTube и това ме накара да осъзная, че този филм ще бъде следващият блокбъстър. Надали някой се съмнява, след толкова успешни филми на режисьора Нолан, като „Престиж“ (The Prestige), “Мементо“ (Memento), “Генезиз“ (Inception) и изключителната трилогия „Черният Рицар“ (The Dark Knight).

Преди няколко дни обаче от студиото пуснаха първи официален трейлър, който показва малко по-обширно точно какво да очакваме от филма. Към момента на писане на тази статия той има почти 8 милиона гледания в YouTube канала на Warner Bros. UK Trailers. За по-малко от 3 минути този клип ме накара да настръхна.

Историята се върти около семейството на Купър (Матю МакКонахи), който изглежда може би е бивш космонавт. От трейлъра разбираме, че той трябва да се бори за любовта на децата си, разпънат между това и явно налагащото се излитане в космоса. Цялото междузвездно пътуване се налага поради бедственото положение, в което се намира планетата – бъдеще, в което правителствата и световната икономиката са се сринали и храната е лукс. Самият трейлър донякъде напомня (поне на мен) на филма „Контакт“ (Contact) от 1997 г. (по едноименния роман на астронома Карл Сейгън) с Джоди Фостър (и Матю МакКонахи, интересна случайност). Смятам обаче, че Кристофър Нолан може и ще ни изненада.

Кои са другите интересни актьори, които ще вземат участие в Interstellar? Ан Хатауей, Кейси Афлек, Майкъл Кейн, Джон Литгоу и други.

А какво е вдъхновението на братята Нолан (първоначалният сценарий е на брата на Кристофър – Джонатан Нолан) за този филм? Така наречените червееви дупки (wormholes) или пространствено-времеви тунели. На теория те биха могли да предоставят възможност за пътуване на огромни междузвездни и дори междугалактически пространства, а може би и пътуване във времето. Възможността за съществуване на такива космически обекти се споменава в „Общата теория на относителността“ на Алберт Айнщайн. Според различни интернет източници, заедно с режисьора Нолан, в екипа работещ по филма е включен и американският теоретичен физик Кип Торн, който е специалист в астрофизичното приложение на теорията на относителността. Според официалният сайт на филма пък, Interstellar е базиран на теориите на Кип Торн за гравитационните полета и пространствено-времевите тунели. Това и участието му в продукцията на филма сочат, че няма да видим поредния филм, представящ някаква измислица, която няма шанс дори и на теория да се случи. Дори напротив – явно физичните теории ще бъдат спазени.

Аз лично нямам търпение да отида да гледам Interstellar на кино! А вие?

Филмът ще дебютира по кината в България (поне според IMDb) на 7.11.2014.

Следете официалния сайт и Facebook профила на филма за повече информация.

А сега вижте и въпросния трейлър, за който ви говоря: