Тази година се изговори много за “смъртта” на аудио жака при предстоящия iPhone 7 от Apple. Те обаче не изглежда да са единствените, които виждат предимство в това USB портът на един смартфон да бъде използван и като изход за слушалки. На конференцията Intel Developer Forum в Сан Франциско вчера, Intel се застъпиха за заместването на стандартния аудио жак от USB Type-C портът, който дебютира преди около две години.

Според Intel, USB Type-C има много предимства. Преминавайки от аналогов към дигитален пренос на звук, производителите на смартфони могат да се възползват от намаляване дебелината на устройствата си и не само. Дигиталното аудио ще даде на по-евтините слушалки възможности, недостижими до сега, като т.нар. noise cancelling и усилване на басите.

intel-usb-type-c-2016Инженерите на Intel разработват подобрения при USB Type-C стандарта, които ще доведат до още повече плюсове при използването му като аудио изход. Най-големият минус на използването на USB порт за аудио обаче, според повечето хора, е това, че той ще използва повече батерия. Това, според специалистите Брад Съндерс и Рахман Исмаил от Intel, не е повод за притеснение. “Разликата в живота на батерията е незначителен”, казва Съндерс. Според тях смартфонът може да засича кога се ползва микрофон и кога слушалки, за да не се харчи допълнителен излишен заряд.

Смартфони като новия Moto Z от Motorola вече загърбиха аудио жака, а предстои да видим и iPhone 7 без такъв порт. Как ще приемат предложението на Intel другите производители, предстои да разберем.

1 коментар

  1. Жакът няма да умре поне в сферата на музиката… сравнително лесен за поддръжка и много по-здрав от USB…Обяснете ми как да си запоим USB? Наздраве на пиещите!

Comments are closed.