Internet-World-Wide-Web

IAB (Internet Architecture Board), групата следяща за спазването на стандартите и протоколите в интернет, направиха изявление, което изненада медиите. Те съветват да се създадат мерки, за да се криптират всичките данни в глобалната мрежа. Напомяме, че IAB е част от Интернет общество (ISOC) и има за цел да създава политики за работа на световната мрежа.

ВИЖ ОЩЕ: РЕВЮ НА TOSHIBA SATELLITE CLICK 2 PRO P30W

Съобщението на IAB е насочено към създателите на протоколи, разработчици и потребители, като тяхната препоръка е да направят криптирането на данни задължителна норма. Очакваме изявлението да бъде оспорвано от национални агенции за сигурност, които разчитат на следене и анализ на трафика за предотвратяването на престъпленията. Решението на IAB се аргументира с анализите на организацията, която отчита нарастваща тревожност на интернет потребителите от политиките за опазване на личните им данни в онлайн услугите. Злонамерените атаки срещу хранилища на лични данни се увеличават драстично, а всяко успешно проникване нанася щети за хиляди и дори милиони щатски долари.

Криптирането на трафика и данните в интернет до голяма степен ще намали риска от кражба на лични данни. То трябва да е съпроводено със строги политики на автентикация на потребителите за достъп до данните им. Според IAB следенето на трафика е техническа атака срещу потребителите на интернет. Възможността за нейното премахване трябва да дойде директно от проектите на IETF протоколите, когато това е възможно.

Напомяме, че от изискванията на протоколите за работа в интернет, се разработват услугите и програмите, които работят в световната мрежа.

 

НЕ ПРОПУСКАЙТЕ НОВОТО НИ ВИДЕО