Миналогодишният флагман на Huawei P9, е любимият смартфон на мнозина. Доста добро устройство, с прилична цена, прост и красив дизайн, абсолютната дефиниция за флагман, за тези, които не могат да си позволят или просто не искат да имат нищо общо с iPhone или Samsung Galaxy S.

Компанията тази година се завръща с P10, телефон, който доста прилича на своя предшественик, само че този път има няколко допълнителни трикчета взети на заем от ябълския iPhone, и някои подобрени спецификации, които го подготвят за поредната година, в която конкуренцията е жестока.

Както P9, P10 е достъпен в два размера: 5.1 инча с 1080p дисплей и 5.5-инчово устройство, наречено P10 Plus, което е с WQHD резолюция. Собственият процесор на компанията Kirin 960 е в сърцата и на двата смартфона, захранващ софтуера EMUI 5.1. По-големият модел е с 6GB RAM и 128GB памет, а другият е с 4GB RAM и 64GB памет, като и двата имат слот за microSD карта. Устройствата имат и доста добри батерии = 3200mAh в P10 и 3750mAh в P10 Plus.

P10_group_back_stackedДвойната камерна система от Leica се завръща и тазгодишния Huawei P. Плюс моделът е с по-висок клас лещи и блендата му достига до f/1.8, а на 5.1-инчовият P10 е до f/2.2. Huawei е екипирал новите си флагмани с 20-мегапикселов монохроматичен сензор и 12-мегапикеселов цветен, като първият се използва за заснемането на по-резки детайли и повече светлина, които вторият, както се досещате оцветява. Huawei вече има Portrait Mode, който директно е взет като идея от iPhone 7 Plus.

Новият главен бутон на P10 премества скенера за пръстови отпечатъци от гърба, като скенерът вече си е вграден в бутона, както при повечето смартфони. И точно както при iPhone, home бутонът не е истински бутон, тъй като не се натиска. Интересен е обаче защото при еднократно почукване служи за връщане назад, при дълго задържане ви отвежда „у дома“ (home), а когато плъзнете пръст по него ви отваря най-скорошните приложения, които сте използвали.

huawei3Тази година Huawei слага и като предна камера Leica, като удвоява яркостта и увеличава динамиката. Предната камера има ново свойство наречено „adaptive selfie“, което разбира дали си правите солово или групово селфи (groufie), като при груфи ъгълът автоматично се увеличава.

Като погледнем софтуера, виждаме, че компанията е направила индивидуални теми, които да си подхождат с всеки един от осемте цвята, в които се предлагат смартфоните. По-интересното обаче е програмата, която Huawei използват, за да подобрят работата на приложенията. Компанията обещава, че техният „основан на компютър механизъм“ ще компресира приложенията, които не използвате често и ще модифицира ядрото така, че операционната система да „рециклира“ паметта на телефона по-бързо.

Приложенията, инсталирани на P10 ще се отварят 20% по-бързо, отколкото същите приложения, само че на друг смартфон, който не притежава алгоритмите на този компютърен език.

huawei5По-бърз е и тъч контролерът на P10, който следи пръстовите отпечатъци, за да може тъч-а да реагира още по-бързо на командите на потребителя, които извършва той с пръстите си по екрана.

Huawei може би ще сложи Alexa в P10, както направи с Mate 9. Компанията обаче мечтае и за Google Assistant, така че още не е ясно кое от двете ще избере за своите нови флагмани.

Доставките на P10 и P10 Plus започват през март в Европа, Малайзия, Мексико, Австралия, Нова Зеландия и в още няколко държави.

huawei4Обявени днес на MWC, цените на P10 и P10 Plus са неочаквано по-високи от тези на своите предшественици, като обикновения P10 ще струва 649 евро, а Plus моделът ще бъде на сума от 699 евро. Това мигновено повишава изискванията, които трябва да имаме към тези телефони. Устройствата са доста добри, но може би недостатъчно добри за цената, която Huawei иска от нас, за да ги закупим.

3 Коментари

  1. Телефона определено е добър, но не е нещо иновативно и уникално, че да му „лепнат“ толкова завишена цена. Винаги съм казвал, че Huawei искат да бъдат премиум играч на пазара (макар все още да са далеч от Apple, Samsung, LG и т.н.) и може би за това така надуват цените.

  2. Като цяло не-лоша статия, като изключим заглавието! Отвсякъде прозира типичната за любители на ябълкови огризки склонност ! Навсякъде им се привиждат копия и заемки от куперинци! Хайде няма нужда! Относно цената – съвсем нормална и следваща тенденциите в този бизнес! И кое им е далече на Huawei от посочените естествено на първо място ябълки, които творят глупост след глупост (премахването на аудио-жака), гърмящите Самсунг и зациклилите ЛГ, дето са отсвирили пазара в Европа? Там високите цени са оправдани!? Ама не, важна е сляпата фенщина и робуването на марки! Аман от „капацитети“!

  3. Ползвам Huawei P9, за мен този телефон е перфектен. Скоро ще закупя P10 plus, ползвал съм и ябълката, самито и сонито. Всички премиум! Но Huawei ми допадна най-много с качеството, дизайна, надеждността, производителността, снимките и батерията.
    Поздрави…

Comments are closed.