От Световния мобилен конгрес в Барселона днес идват още интересни новини, свързани с Google – интернет гигантът ще пусне своя мобилна мрежа. Това потвърди преди часове Сундар Пичай в Google панела на MWC.

Виж още: Android Pay е новата мобилна разплащателна система на Google

Все още няма дата за старт на услугата, нито кой знае каква информация за това какво ще представлява. Пичай само загатна, че идеята му не е да се конкурира с мобилните оператори, а по-скоро да основе система за работа на Google Nexus устройствата, които явно ще бъдат главните ползватели на виртуалната мобилна мрежа.

Google също така няма да изгражда собствена физическа система от клетки, а ще работи в партньорство с някой оператор, който засега също не е изяснен. Идеята за целия проект е дошла от корпоративната мрежа, която служителите на Google ползват в Маунтин Вю – Wi-Fi и LTE – и автоматичното преминаване между двете, дори и по време на обаждане. Все още нямаме информация нито за цена, нито за евентулни места, на които услугата ще работи. Eдно e ясно – първите, които ще се възползват, ще са клиентите в САЩ, най-вероятно тези с Nexus устройства. Дали в Европа и Азия ще се радваме на нещо подобно? Аз лично мисля, че е рано да говорим за това.