Сряда бе паметен ден за Huawei – тогава те представиха новия си флагман Mate S, чиято цел е да покаже на потребителите на какво наистина е способна touch технологията в днешно време. Слоганът на събитието, както и на самият смартфон е „Touch. Made Powerful.“ Но Mate S не беше единственото, което видяхме на този ден. Събитието беше част от IFA, но интересно – проведе се на съвсем различно място и беше изцяло ексклузивно. Интересен подход от страна на китайския гигант, когато се има предвид какво наистина показаха те. Днес ще ви разкажа малко повече за Huawei, продуктите, които те представиха и следващата стъпка в развитието на компанията.

Когато говорим за мобилни технологии, иновацията е всичко в тези времена на безкрайна конкуренция. Huawei са на трето място по продажби на смартфони в света, след компании като Apple и Samsung, но трябва да извървят още много път, за да застанат гордо до тези два гиганта. На първо място, доверието на хората във възможността им да измайсторят наисина топ смартфон трябва да бъде затвърдено. Може би точно това целят те със своите нови продукти, но дали ще е достатъчно?

huawei-mate-s-event-picture-3

[cquote]Huawei Mate S е с красив, макар и познат дизайн[/cquote]

Център на вниманието по време на Huawei събитието бе точно флагманът Huawei Mate S. Половината събитие в сряда бе отделено на функциите на новия смартфон и има защо – това накара всички в залата да ахнат, след като разбира се видяха дизайна на следващия Mate. Външният вид на новото устройство от Huawei веднага ще се стори познат на някои от вас – задният панел странно наподобява този на флагманите от тайванската компания HTC, с едно изключение – сензорът за пръстови отпечатъци. Струва ми се че този дизайн би могъл да акумулира много негативни коментари към китайците, но нека не избързваме – те не са единствените, които в последно време са опитвали да имплементират чужди идеи в продуктите си. Нито ще са последните. Дали приликата е нарочна или не, не може да се каже току-така.

huawei-mate-s-event-picture-2

Но това сега няма значение, нека се фокусираме върху нещата, които Huawei ни показаха – техните последни постижения. Едно от тях е Force Touch. Точно така, компанията прадстави смартфон с тази технология преди Apple. Но не всяко устройство Mate S ще я има – това е ексклузивен модел със 128GB вътрешна памет и ще се предлага само вопределени пазарни райони. Ако се сдобиете с такава бройка, ще се възползвате от няколко интересни функции – възможността да мерите масата на малки предмети и по-подробното разглеждане на снимки от галерията чрез huawei-mate-s-event-picture-4натискане по-силно върху тях, вместо да приближавате с два пръста. Интересно е да отбележим в случая, че това не са функции, които ще ползвате всеки ден, нито ще са ви нужни. По-скоро идеята на Huawei тук е да покажат, че тази технология е възможна за разработка и лесно може да бъде имплементирана в устройство, което не е най-скъпият флагман на годината. Коментарът дали това е агресивен ход от страна на Huawei към Apple, ще оставя на вас.

Друга функция на Huawei Mate S, която ще разгледаме, е свързана с трите микрофона, които устройството притежава. Това изключително ме заинтригува. Приложението за записване на звук е „умно“ и може да бъде настроено така, че да разбира от къде около телефона идва звука, подобрявайки улавянето му в тази посока със съответната комбинация от микрофони. Тепърва предстои да я тестваме по-подробно, но от това, което видях изглежда, че наистина тук има резон.

Но къде отиде сензорът за пръстови отпечатъци? Тук неговата функционалност е подобрена и специално внимание по време на събитието бе отделено на възможността да си направите селфи с помощта на този сензор. Никой не усети как селфитата завладяха живота ни и кога те се превърнаха в това, което са. Затова и може би Huawei са поработили върху улесняване начина на снимане. Какво точно имам предвид? Едва ли ви е кой знае колко удобно да протягате ръце, опитвайки се с палец да натиснете софтуерния бутон на камерата и да се снимате. С Huawei Mate S не само ще използвате 8-мегапикселовата предна камера за това, ами и ще можете да хванете смартфона по естествен за вас начин, докато правите снимката. Тъй като сензорът за пръстови отпечатъци се намира в задната част на телефона, държейки го, можете да натиснете върху него – това е, което произвежда снимката. На думи звучи малко странно, но действително мога да кажа, че е удобно.

[cquote]Сензорът за пръстови отпечатъци не е само за плащания[/cquote]

Сензорът за пръстови отпечатъци обаче не е само за това. Като изключим възможността да отключвате смартфона си с него и да извършвате плащания, той има още една интересна функция. Тя се изразява в това, че плъзгайти по самия сензор, можете да извадите щората с нотификации, да ги изчистите и да приберете щората обратно. На същия принцип става и разглеждането на снимки в галерията – само чрез плъзгане наляво-надясно по сензора. Все интересни функции, които обаче на пръв поглед ми се струва, че ще са трудни за свикване, при положение че е типично да плъзгате по екрана, когато разглеждате снимки или четете известия.

Смея да твърдя, че първото ми впечатление от Huawei Mate S е много добро. Това е смартфон, който би могъл да се наложи на пазара, ако разбира се хората му обърнат достатъчно внимание. Колкото до неговите характеристики, софтуер и практическо приложение на функциите – това ще разгледаме в подробно ревю, което можете да очаквате скоро.

huawei-mate-s-event-picture-1

 

НАЙ-ИНТЕРЕСНОТО ОТ SMART NEWS