Какво представлява хистаминовата непоносимост?
Хистаминовата непоносимост (ХИТ) е състояние, при което в организма се натрупва хистамин. Хистаминът е химично вещество, което организмът Ви произвежда по естествен път и което се съдържа в някои храни. Някои експерти смятат, че ако тялото Ви не може да разгради хистамина, той може да се натрупа и да причини стомашно разстройство, главоболие или симптоми на алергия.
Важно е да не бъркаме хистаминова непоносимост с хистаминовата интоксикация. Последната е доста ясна като явление. За разлика от нея, хистаминовата непоносимост се оказва доста по-спорна за медиците. Експертите не са единодушни дали относително ниските нива на хистамин могат да предизвикат симптоми, или е по-вероятно синдромът на раздразнените черва или друго състояние да предизвиква симптоми.
Хистаминовата непоносимост хранителна алергия ли е?
Не, хистаминовата непоносимост не е алергия, въпреки че има припокриване с някои симптоми на алергична реакция. Дори понякога тя се нарича „псевдоалергия“, тъй като прилича на алергия, но има различна причина.
Какви са симптомите на хистаминова непоносимост?
Симптомите на хистаминовата непоносимост са различни при различните хора. Ето най-често срещаните от тях:
- Диария
- Подуване на корема
- Гадене или повръщане
- Главоболие
- Течащ или запушен нос
- Недостиг на въздух
- Сърбеж
- Обрив или уртикария
- Зачервяване
- Ниско кръвно налягане
- Нередовен или ускорен сърдечен ритъм
- Болезнена менструация
- Подуване на устните, езика или гърлото
Какво причинява хистаминовата непоносимост?
Вашето тяло използва ензими, най-вече диамин оксидаза (DAO), за да разгради хистамина, който се е отделил. Ако имате ниски нива на DAO и ядете нещо или приемате лекарства, които повишават нивото на хистамина, хистаминовите рецептори могат да предизвикат симптоми като диария, главоболие, хрема и уртикария.
Експертите не са сигурни каква е причината някои хора да имат ниски нива на DAO или неспособност да разграждат хистамина както трябва. Някои от факторите, които могат да допринесат за това, включват:
- Генетика – някои хора могат да наследят разлика в ДНК, която им пречи да разграждат хистамина както трябва.
- Състояния, които засягат червата – възпалително заболяване на червата, паразитни инфекции и други състояния, които засягат естествените бактерии на червата, могат да променят начина, по който организмът Ви разгражда веществата.
- Бъбречни и чернодробни заболявания – хроничните бъбречни заболявания, вирусните хепатити и чернодробната цироза могат да намалят нивата на DAO в организма ви.
- Лекарства – някои лекарства пречат на способността на организма ви да разгражда хистамина.
- Възраст – хистаминовата непоносимост е по-често срещана при хора на възраст над 40 години.
Кои са храните, които съдържат повече хистамин?
Някои от храни с голямо количество хистамин са:
- Алкохол (вино, бира и шампанско)
- Преработено месо
- Сирена
- Кисело зеле
- Зеленчуци (домати, патладжани и спанак)
- Тропически плодове (ананас, банани, папая и цитрусови плодове)
- Риба (скумрия, риба тон, сардини и херинга) и ракообразни
- Ягоди
- Ядки и фъстъци
- Шоколад
- Свинско месо
- Яйчен белтък
- Добавки (като оцветители и консерванти)
- Някои лекарства (включително някои антибиотици, лекарства за кръвно налягане, диуретици и др.)
Как се диагностицира хистаминовата непоносимост?
Няма доказани начини за диагностициране на хистаминовата непоносимост и не всички специалисти признават непоносимостта към хистамин като официална диагноза. Лекарят може да изслуша симптомите Ви и да се опита да постави диагноза въз основа на това дали елиминирането на определени храни Ви кара да се чувствате по-добре. Вашият лекар може също така да назначи и тест за хранителна непоносимост или процедури, за да помогне за поставянето на диагнозата. Те включват:
- Хранителен дневник. Проследяването на симптомите ви и на това, което ядете и пиете, може да помогне да се установи какво може да причинява симптомите, ако все още не сте направили тест за непоносимост към храни. Понякога проблемът се дължи на комбинация от храни, напитки или лекарства, приемани заедно. Воденето на дневник помага да се появят модели, които може да не сте забелязали преди.
- Кожни тестове за алергии или кръвни тестове. Те могат да Ви помогнат да установите или изключите хранителни алергии. Ако се устави хранителна алергия, ние препоръчваме винаги да носите списък на алергени в храните с Вас.
- Други кръвни изследвания. Те могат да измерят количеството на хистамина в кръвта.
- Хистаминов кожен тест с убождане – това е подобно на кожните тестове за алергии, но лаборантът убожда кожата Ви с малко количество хистамин. Ако кожата Ви все още проявява реакция 50 минути след манипулацията, организмът Ви може да не разгражда хистамина ефективно.
- Хистамин на капсули – лекарят може да Ви предпише хистаминови капсули, за да провери реакцията.
- Колоноскопия – гастроентерологът може да прегледа стомашно-чревния Ви тракт и да вземе проби, за да изключи други състояния или да потърси високи нива на хистамин или ниски нива на DAO.
Как се лекува хистаминовата непоносимост?
Лечението обикновено включва избягване на храните или напитките, които предизвикват симптомите. За да проверите какво можете да ядете безопасно, спрете да ядете всички възможни отключващи фактори за няколко седмици. Ако през това време не сте имали симптоми, започнете да ги добавяте отново един по един. Ако започнете да реагирате на определени храни или комбинации от храни, но не и на други, можете да избягвате само тези, които предизвикват реакция. Ако нямате това време, нашите експерти съветват да направите многокомпонентен тест за хранителна непоносимост и да спестите време.
Приемът на лекарства за хистаминова непоносимост може да помогнат за облекчаване на симптомите на хистаминова непоносимост, в комбинация с промени в диетата. Лекарствата блокират хистаминовите рецептори в различни части на тялото Ви, така че хистаминът да не може да ги активира.
Кога трябва да отида в спешното?
Веднага трябва да потърсите медицинска помощ, ако имате признаци на анафилаксия:
- Подуване на устните, езика или гърлото
- Затруднено дишане
Внезапно спадане на кръвното налягане (симптомите включват слабост, замайване, припадък и объркване).