Италиански химици успешно тестваха своите хидрогелове върху улично изкуство във Флоренция

Много хора възприемат графитите като вандализъм и форма за обезличаване на собствеността. Но съществуват творци, които се издигат над подобни негативни констатации и определят дейността си като добросъвестно улично изкуство. Последното от своя страна е уязвимо на вандализъм, създавайки уникални предизвикателства пред онези, които се стремят да запазят тези доста ефимерни творения.

Екип от италиански учени описа своя нов, екологичен метод за безопасно отстраняване на изопачените картини на уличното изкуство. Уличните творби, както и покритията от графити, използват материали, които не са предназначени да издържат изпитанието на времето.

Учените от Флоренция са пионери в науката за опазване на изкуството. Техните взаимодействия с реставратори и консерватори през годините предоставят полезна обратна връзка, тъй като те са изградили обширна интердисциплинарна мрежа.

Да пазим или да премахнем?

Проблемът със запазване на уличното изкуство се крие във факта, че прекомерното рисуване от вандали е химически подобно на оригиналната картина отдолу. Това затруднява селективното премахване, без да се повреди оригиналът. Това е вид изкуство, което не е проектирано да трае дълго.

Нужно е да знаем какво точно се случва на повърхността на картините, ако искаме да проектираме ефективни почистващи препарати. Предизвикателство е комбинирането им по правилния начин, за да се получат всички свойства, от които се нуждаем.

Как действа боята

Оцветяването в боите идва от пигменти или органични багрила, а полимерите помагат за свързването на цветните частици заедно. Има много различни видове свързващи вещества и екипът на Флоренция избира три класа, които се използват в спрей и други бои, употребявани най-често в уличното изкуство. Това са акрил, винил и алкидни полимери.

Учените специално са изследвали три различни марки свързващи вещества и четири различни цвята. Това разкри, че не съществува голяма разлика между марките, но различните цветове понякога взаимодействат по различен начин с видовете течности, тъй като използваният пигмент може да действа като катализатор или да предизвика химически модификации в полимерните вещества. Предишната работа на учените показва, че боите на основата на алкиди са по-трудни за отстраняване, отколкото виниловите и акрилните бои, тъй като алкидните свързващи вещества са склонни да се кръстосват. По този начин те губят първоначалната си разтворимост в органични течности.

За последното си проучване изпитателите са използвали инфрачервена спектроскопия, за да характеризират свързващите вещества, пълнителите и пигментите в трите класа. След това е приложено рентгеново разсейване върху четири карбонатни разтворители и биоразградимо повърхностно активно вещество. От това е изобретена наноструктурирана течност с най-ефективните комбинации за почистване, заредена в хидрогел.

Крайният продукт не е гел подобен на този за коса. По-скоро субстанцията е синтезирана под формата на тънки листове фолио. Те могат да се оформят с ножица или нож, след което се поставят върху повърхността, която искате да почистите. Оставете за няколко минути и след това просто го отлепете. Боята ще е омекотена и набъбнала и лесно може да бъде отстранена чрез нежно механично действие. Ако случайно оставите гела твърде дълго, просто изчакайте да изсъхне, тъй като разтворителите и водата се изпаряват.

Екипът проведе десетки лабораторни тестове върху макети на улично изкуство, като успешно отстрани различните проби бои. Последна стъпка е бил тест на хидрогела върху действително произведение на уличното изкуство във Флоренция, като успешно са премахнати няколко черни етикета.

Мащабно действие или ограничено приложение

Различните хидрогелове са проектирани за разнообразни видове повърхности. Възможно е да ги настроите, за да станат по-твърди или по-еластични. Последните са по-подходящи за грапави покрития. Това, което е вътре в хидрогела, е най-важно: почистващата течност. Винил, алкид и акрил имат подобна разтворимост в органични разтворители, така че най-добрата почистваща течност е тази, която може да взаимодейства и с трите класа свързващи вещества.

Дали новият метод е по-добър от конвенционалните химически и механични начини за премахване на прекомерното боядисване? Оказва се, че е така. Разтворителят се съдържа в малки капчици вода, стабилизирана от повърхностно активно вещество, като всички те от своя страна са в гел. В допълнение към намаляване количеството на използваните разтворители, течността вътре се освобождава бавно на повърхността. Това дава по-добър контрол върху почистващото действие и прави селективното отстраняване по-лесно, защото може по-добре да контролирате проникването на разтворителя. Това става чрез спиране на процеса, преди да достигне основната боя.

Учените и техните колеги са уверени, че тяхната система може лесно да се използва и за ремонт на вандализирани маслени картини и други изящни изкуства. Хидрогеловете скоро ще се предлагат в търговската мрежа и за масова употреба.