gopro re/code
Снимка: Asa Mathat

Главният изпълнителен директор на GoPro Ник Удман обяви на Code Conference, че компанията ще създаде свой квадракопрер. Плановете са устройството да бъде пуснато през първата половина на 2016 г. Той обясни, че тези джаджи са достатъчно основни за бизнеса на GoPro, така че е логично компанията да ги има в портфолиото си.

Удман не разкри на каква цена ще се предлага квадракоптерът, но подчерта, че GoPro е компания, която се фокусира върху потребителите, така че вероятно дронът на GoPro ще бъде в същия ценови диапазон като тези на DJI, Parrot и 3D Robotics. Директорът също така каза, че позволяването на камерите да летят разпалва въображението на хората, а всички знаем, че това със сигурност ще доведе до желанието за купуване на още аксесоари за техния квадракоптер. Удман заяви, че при пускането на машината ще има много свързани с нея продукти.

gopro spherical_explorer.0

Това не е всичко. GoPro ще навлезе и в бизнеса с виртуална реалност. Компанията е разработила сферична камера, с която ще се създават кадри, които могат да се използват за VR. „Когато Facebook придоби Oculus, изпрати съобщение, че ще има голямо развитие и инвестиция във вуртуалната реалност“, бяха думите на Ник Удман.

Приставкатa с формата на топка има шест Hero4 камери, които могат да се насочат в различни посоки. За заснетите кадри се използва Kolor, френската софтуерна компанията, специализирана във виртуалната реалност, която беше придобита от GoPro през април. Полученото съдържание ще може да се гледа на VR устройства като Oculus Rift, Google Cardboard и Microsoft HoloLens, както и в уеб пространството чрез услуги като YouTube 360.

GoPro не даде информация за цената, но Удман каза, че новото предложение ще бъде налично по-късно тази година.

Интересните новини около GoPro от Code Conference продължават с данни за тестването на нов софтуер, който значително ще улесни прехвърлянето на файлове. Удман заяви, че планира софтуерът да може безжично да качва записи в облачното пространство, което подсказва, че компанията вероятно ще разработи и своя онлайн услуга за предоставяне на място за съхранение.

Към момента софтуерът е в Alpha етап, така че вероятно ще трябва да поизчакаме за неговото официално пускане. GoPro не разкри допълнителна информация за него.

 

НАЙ-ИНТЕРЕСНОТО ОТ SMART NEWS