Дали това ще е най-мощният LLM досега?

Почти година след като Google се опита да оспори ChatGPT на OpenAI с Bard, моделът вече не съществува. Компанията оттегля името и ребрандира Bard на Gemini. Сега реализира Gemini Ultra.

Това е най-способният голям езиков модел до този момент.

Платено изживяване

Google прави достъпа платен. След безплатен двумесечен тестови период може да се наслаждавате на Google One за $20. Това включва 2TB място за съхранение и останалата част от набора от функции на Google One, както и достъп до Gemini в приложения на Google Workspace като Docs, Slides , Sheets и Meet. С това Google ще преустанови съществуването на марката Duet AI. Последната беше ограничена до нейните AI функции в Workspace. Предсоти да бъде преместена в Gemini.

Ново приложение

Компанията ще стартира ново приложение Gemini за Android. То се пренася в приложението Google на iOS, а при Android вече можете да замените с Gemini своя Google Assistant.

Gemini Advanced ще се предлага в повече от 150 държави, но за момента е налична само на английски. Японският и корейският са следващите езици, от които ще можем да се възползваме.

Gemini Ultra 1.0

Google иска да направи модела Gemini Pro широко достъпен само чрез Bard. Gemini Pro работи приблизително на нивото на GPT-3.5. Ultra ще бъде част от платен план, наречен Bard Advanced, сега преименуван на Gemini Advanced.

Bard вече е преминал към Gemini Pro, така че за безплатните потребители тук няма да има големи промени. Тези, които изберат да платят за Gemini Advanced обаче, ще получат достъп до модела Gemini Ultra 1.0. Що се отнася до това, колко добър е Gemini Ultra 1.0, ще трябва да го изпробваме сами.

В изпълнение на сложни задачи

Смята се, че той ще бъде много по-способен при сложни задачи с набор от приложения като кодиране, логически разсъждения, следване на нюансирани инструкции и творческо сътрудничество, наред с много други. Gemini Advanced ви позволява да пишете по-дълги подкани, но също така може да разберете по-добре контекста на предишните. Gemini Ultra 1.0 е мултимоделен.

Що се отнася до Gemini Advanced, който в момента е единственият начин за получаване на достъп до Ultra 1.0, потребителите ще трябва да се регистрират за новия план Google One AI Premium за $20. Този план включва всички предимства на съществуващия Google One Premium (2TB място за съхранение, ексклузивни функции за редактиране на Google Photos, първокласни видео функции на Google Meet и подобрено планиране на срещи на Google Calendar). В допълнение ще получите достъп до по-усъвършенствания модел навсякъде, където Gemini е наличен.

$20 на месец в момента е текущата цена за най-модерните AI чат инструменти, включително ChatGPT. Google тук има предимство, тъй като може да наслагва тези функции без да налага твърде много допълнителни разходи.