google-headquarters-sign

През април ЕС обивни Google в незаконни монополни практики, посочвайки че компанията е злоупотребила със своята позиция на лидер на пазара чрез приоритизиране на собствените й услуги в резултати при онлайн търсене и пренасочвайки трафика от конкурентите.

Сега Google официално отговори на обвинението в блог пост и видео, казвайки че „твърденията са неверни“ и резултатите не са навредили на потребителите. „Нашият отговор предоставя доказателства и данни, за да се покаже защо опасенията на ЕС са неоснователни. Ние използваме анализ на трафик, за да оборим твърденията, че нашите показвани реклами и специализирани органични резултати вредят на конкуренцията чрез предотвратяване на агрегаторите за пазаруване да достигнат до потребителите“, написа Кент Уокър, главен юристконсулт на Google. 

В поста Уокър също така казва, че трафикът към компаниите, цитирани от ЕС, се е увеличил с 227%. Резултатите пък са били променени, за да се „увеличи максимално тяхното значение“ за потребителите, а опит за промяна на това ще бъде изцяло в техен ущърб, добавя още Уокър.

ЕС също така обвини Google в редица нелоялни практики, включително поставянето на услугата за пазаруване Google Shopping на видно място при резултати от търсене и намаляване ранга на конкурентните услуги в търсачката. Напомняме също така, че беше започнато и антитрътстово разследване на мобилната операционна система Android. Ако Google бъде призната за виновна, то може да плати глоби в размер на млрд. долари.

 

НАЙ-ИНТЕРЕСНОТО ОТ SMART NEWS