Google-2

Потребители на Google от цяла Европа вече подават искове за премахване на резултати от търсачката свързани с тях. Това е възможно благодарение на противоречиво решение на Европейския съд от последните дни.

Интересно обаче е кои са първите желаещи да се възползват от новата възможност? Според BBC News молба за изтриване на линкове е подал известен политик, който иска да изчисти имиджа си преди предстоящи избори, както и мъж, осъден за притежание на материали, съдържащи сексуално насилие над деца.

The Wall Street Journal пише, че регулаторите в Германия са получили 8 такива заявки за един ден, като преди решението на Европейския съд да узакони „правото да бъдеш забравен“, този вид молби са били под 100 за година. Google вече работи върху система, която ще автоматизира процеса и улесни европейските граждани, които искат да заличат информация за себе си. Според източник от Google новата функционалност може да е налична до две седмици.

Неочакваното решение на Европейския съд получи много критики, тъй като реално представлява цензура над медиите. Представители на Google определиха решението като „разочарование за всички търсещи машини и онлайн издатели“.