турция

Google завежда съдебно дело заради наложената от турското правителство забрана на YouTube. Информацията идва от турския вестник Hurriyet Daily News, който съобщава, че адвокатът Gönenç Gürkaynak е подал иск до Конституционния съд в Турция от иметo на Google, който е свързан със забраната на услугата за видео споделяне от турските телекомуникационния власти в страната без за това да има съдебно решение.

Миналата седмица Турция отмени тоталната забрана наложена върху сайта за споделяне на видео, но остави забрана върху общо 15 видео клипа в YouTube, което според Google е опит за налагане на цензура. Адвокати на компанията са повдигнали дело в турския конституционен съд. Адвокатите обжалват и решението на местен съд, който има за цел да върне тоталната забрана на YouTube на територията на страната.

Все още не е ясно как ще се развие този спор, като официалното мнение на представители на Google е, че „компанията е много разочарована от опитите на правителството в Турция да цензурира YouTube.“