gogoro-front-left-quarter-view-1

Световното изложение CES не спира да ни изненадва. Преди часове бе обявена нова иновативна идея, която има потенциала да промени начина ни на транспорт. От няколко години производителите налагат тенденцията на електрическите средства за транспорт, но все още е сериозен недостатък са батериите, които имат нужда от продължително зареждане преди да могат да захранят автомобила или колелото отново.

ВИЖ ОЩЕ: ГОЛЕМИЯТ ГРАД: ИНВАЛИДНАТА КОЛИЧКА НЕ ЗНАЧИ „ПРИКОВАН“

Новата идея от малката компания Gogoro, която е създадена от бивши управителите на HTC, е насочена към интегрирането на смарт технологии в транспорта, в частност електрическите скутери. Те са най-лесни за управление и имат предимството да бъдат удобни в градската среда. Gogoro на практика представя два продукта – собствен скутер и инфраструктурата Gogoro Energy Network. Тяхната разработка на скутер представя визията за съвременния начин на градски транспорт.

Gogoro Energy Network премахва изцяло проблема с изтощените батерии – идеята е да се обособят апарати за покупка на батерии 9 (GoStations) в градските пространства, така че скутерите бързо да могат да сменят своя енергиен източник. Самите батерии са създадени по изцяло нов дизайн, те са на модулен принцип и имат вградена удобна дръжка за пренасяне. Създадени са в партньорство с Panasonic и притежават 25 различни вида сензори, NFC свързаност и 256-битово криптиране на данните, така че да могат да се използват само от уполномощени лица.

Компанията си представя придвижването в града чрез техния скутер поради тези негови предимства. Самите батерии се разполагат под седалката. Интересното в тяхното предложение е, че при покупката на скутер е нужно да се регистрирате за абонаметния им план за достъп до Gogoro Energy Network. С него получавате и достъп до мобилните приложения (за Android и iOS), които не само показват диагностични данни за скутера, но и дават подробен контрол над работата му. Чрез приложението ще можете и да намерите най-близката станция за батерии. Процесът по смяна отнема около 6 секунди. Със сигурност цялата тази концепция може да бъде част от близкото бъдеще.