Технологията за адаптивни светлини на модерните автоможили не е нещо ново – немските производители Audi, BMW и Mercedes вече представиха подобни допълнения към пакетите с екстри за своите модели. Сега обаче Ford също влизат в играта с нещо такова за по-достъпните коли на пазара.

Това, което американската компания представи, са „умни прожектори“, намиращи се под обикновените фарове в предната част на колата. Те са подвижни и се контролират от инфрачервена камера в решетката под капака. Тя следи за препятствия по и около пътя – пешеходци, животни и други, които биха могли да попречат на движението или да предизвикат инцидент. Веднага щом камерата засече някой, прожекторите го осветяват, така че да можете да го видите. Освен това, образите от камерата са постоянно видими на монитора върху таблото ви, като компютърът очервата въпросните „потенциални опасности“ в жълто или червено, в зависимост от нивото на риск, което носят.

Като допълнение, новите фарове от Ford работят заедно с GPS-а на колата, като той „вижда“ какво ви очаква по-напред на пътя – завои, кръстовища и т.н. Когато има такива, фаровете ги осветяват веднага щом тези въпросни участъци от пътя влязат в обсега на колата. Фаровете могат да осветяват също така и склонове, дупки по пътя и други подобни рискови образувания.

Технологията на Ford още е в тестов период и не се предлага на клиенти. Освен това, имайте предвид, че правилата за движение по пътищата са меко казано „консервативни“, когато става дума за иновации и все още този тип адаптивни светлини не са разрешени от закона. Така че, въпреки че технологията съществува, то ще мине време, докато тя бъде имплементирана в последните модели автомобили.

 

НАЙ-ИНТЕРЕСНОТО ОТ SMART NEWS