amazon-fire-phone

Ето го – първият смартфон на Amazon, за който се говори от години и чиято поява беше очаквана с оправдано любопитство. Озаглавен Fire Phone, той със сигурност е надеждата на компанията да заеме топ позиции на пазара на мобилни устройства. Но освен името, има ли “огненият телефон” достатъчно аргументи, за да се превърне в гореща новина?

Смартфонът беше представен на официално събитие снощи, което привлече вниманието още преди провеждането си с новината, че живото му излъчване е забранено. Причината за тази тайнственост така и не стана ясна, при условие че се случи точно това, което всички очакваха, а именно премиерата на първия Amazon телефон.

Fire Phone идва с 4.7-инчов LCD дисплей, Gorilla Glass покритие и отпред, и отзад, 2.2GHz четириядрен процесор, Adreno 339 графичен чип и 2 GB оперативна памет. Поддържа 4G LTE и работи с модифицирана от Amazon версия на Android, наречена Fire OS, в която липсват услугите на Google.

Както се предполагаше, Fire Phone може да показва 3D изображения благодарение на технологията Dynamic Perspective, като 3D ефектът добавя дълбочина зад екрана. За целта телефонът използва четири специални предни камери с широк ъгъл на видимост, така че открива по всяко време къде се намира главата на потребителя. Технологията би трябвало да работи и когато е по-тъмно, тъй като камерите са снабдени и с инфрачервен сензор.

Едно от най-големите предимства на новия смартфон е, че предоставя неограничено място в облака на Amazon за съхранение на снимки, заснети с 13-мегапикселовата камера (за съжаление това не важи за видеата, но нищо не може да бъде чак толкова хубаво, нали? 🙂 ).

Интересна нова функция е и Firefly, която се активира със специален бутон – тя сканира и разпознава всичко около потребителя, независимо дали става въпрос за обект, песен или телевизионно предаване, и му дава информация от Amazon.com. Във Firefly е интегриран и MyFitnessPal, така че са достъпни и всякакви хранителни данни.

Телефонът предоставя лесно боравене и с всички услуги на Amazon, естествено – четене на книги, гледане на видео, слушане на музика. Отпред са разположени два стерео високоговорителя, а слушалките в комплекта са със специални магнити, с които се залепят една за друга и правят заплитането им в джоба по-трудно.

В САЩ Fire Phone ще се продава ексклузивно от AT&T, като с договор 32GB версия ще струва $199, а 64GB – $299. Телефонът ще се продава и свободно в Amazon на цена $649. Как мислите, струва ли си и ще бъде ли конкуренция на вече наложилите се на пазара смартфони?