Мина почти една година откакто Facebook представи своето приложение Moments, в което потребители на социалната мрежа могат да складират своите снимки. За този период обаче, на облачната услуга можеха да се радват единствено жители на САЩ, където Moments видя своята премиера. Сега интернет гигантът най-накрая пуска Moments в Европа и Канада, като обаче една ключова част от функционалността на приложението липсва.

За разлика от потребителите в САЩ, тук ние няма да можем да се възползваме от възможността Facebook Moments автоматично да ни тагва в качените снимки. Това е услуга, която използва базата данни тагнати снимки в социалната мрежа, за да групира тези в Moments по присъстващи на изображенията ваши познати и приятели. Така работи апликацията в САЩ, но не и в Европа и Канада. За това тази функция е изключена от тази версия на приложението и ще трябва всеки сам да тагва снимките си.

Разликата се дължи на течащото в момента дело срещу Facebook, което казва, че на Стария континент – както и в Канада – има закон, който забранява събирането на биометрични данни (сканирането на лице) без изричното съгласие на потребителя. И въпреки това – Facebook Moments вече е в България! Можете да се отправите към магазина за приложения на своята операционна система (iOS или Android) и да го изтеглите. Повече информация – на сайта на апликацията.

Подобно съдебно дело е надвиснало и над Google, които имат същия тип услуга за автоматично тагване при Google Photos. Остава да видим как ще се развият нещата.