facebook-fail

Марк Зукърбърг и изпълнителният директор на Xiaomi са преговaряли за потенциална инвестиция на Facebook в китайската компания още миналия месец, но сделката така и не се осъществила, пишат от Reuters. Срещата между тях се състояла през октомври в Пекин, но нищо не било финализирано. Двамата изпълнителни директори обсъждали политическите и търговските аспекти на Facebook, който е забранен в Китай от 2009 г., при инвестиция в Xiaomi, оценявана на 45 милиарда долара.

ВИЖ ОЩЕ: ОБАМА ПЛЕДИРА ЗА ЗАКОН ЗА КИБЕР СИГУРНОСТТА

Запознат със случая казва, че инвестицията на Facebook „не е голяма“, но тези преговори показват как връзките между американските и китайските компании се задълбочават, с развитието на технологичната индустрия в Китай. Обсъждането за този ход от страна на социалната мрежа е започнало още в средата на 2014 г.

Лей Джун се опасява, че след продажбата на дяк на Facebook, ще се сбълска с политически провал в родната си страна, защото достъпът до социалната мрежа там все още не е разрешен. Според източници изпълнителният директот се страхува, че подобна сделка може да отношенията на Xiaomi с Google, която е ключов бизнес партньор (смартфоните на производителя с операционната система на гиганта).

„Facebook иска да влезе на пазара в Китай и Xiaomi иска да навлезе в други пазару, така че и двете страни разбират значимостта на съвместната им работа“, казва неназован източник. И двете компании са отказали да коментират информацията.