Приложението на Facebook никога не е било известно с това, че щади живота на батерията. В iOS 9 и новото меню за батерията много потребители забелязаха, че Facebook е основен виновник за спада в процентите и сега компанията призна за наличието на този проблем.

„Открихме няколко ключови проблема и идентифицирахме допълнителни подобрения, някои от които са във версията на приложението, която беше пусната днес.“, заяви инженерът на Facebook Ари Грант.

Единият е в кода на приложението, който води до по-голяма консумация на процесорна енергия, а вторият е във възпроизвеждането на аудио. „Ако излезете от приложението на Facebook, след като сте гледали видео, понякога сесията остава отворена“, казва Грант. Това може да се сравни с моментите, когато затворите музикална стрийминг услуга, но продължавате да слушате песните, докато правите нещо друго по телефона, само че в този случай е непреднамерено и реално нищо не се възпроизвежда.

Грант също така отбеляза, че проблемите с батерията нямат нищо общо с функциите за местоположение на Facebook. „Ние сме отдадени на това да продължим да подобряваме използването на батерията на нашето приложение и трябва да ги видите в пусната днес версия“, са думите на Грант.