aquila-facebook-internet-drone

Почти 2/3 от света няма достъп до интернет. Това гласи заглавната страница на проекта Internet.org на Facebook. Той беше стартират от Марк Зукърбърг с цел да предостави възможност на всички хора по света да се свържат с интернет. Ето защо компанията дълго време работеше по летателен апарат, който безжично да доставя интернет достъп на различни места по света.

В събота този Facebook дрон беше официално представен във видео, качено от изпълнителния директор на компанията. Зукърбърг споделя, че е страшно развълнуван от това, че дронът най-накрая е бил завършен. Апаратът се нарича Aquila, на името на северното съзвездие „Орел“ – птицата от гръцката митология, която е носела гръмотевиците на Зевс. Това е подходящо име за такова технологично постижение – чудовището е с размах на крилете колкото на един Boeing 737, но пък тежи по-малко от една кола.

Плановете на Facebook са интернет дронът да се рее из небесана на височина между 18 и 27 километра за периоди от по 3 месеца, преди да кацне за „почивка“. Самият интернет пък ще бъде предоставят благодарение на лазерни снопове, толкова точни, че могат да се насочват в пространство на земята с големината на стотинка. А колкото до скоростта на въпросния интернет – тя ще е цели 10GB!

Вижте видеото за повече информация около този така амбициозен проект:

I’m excited to announce we’ve completed construction of our first full scale aircraft, Aquila, as part of our…

Posted by Mark Zuckerberg on 30 юли 2015 г.

 

НАЙ-ИНТЕРЕСНОТО ОТ SMART NEWS