След повече от седем месеца в междупланетното пространство, мисията на Европейската космическа агенция (ESA) и Руската федерална космическа агенция (Roscosmos) ExoMars най-накрая достигна Червената планета. Корабът ще навлезе в орбита около Марс в сряда. Тя се състои от две части, като всяка от тях има свой план, който трябва да бъде изпълнен — орбиталният апарат Trace Gas Orbiter ще остане в марсианска орбита, докато капсулата Schiaparelli ще трябва успешно да се приземи на повърхността на нашата съседка.

Двата апарата се отделиха един от друг вчера, след като пътуваха закачени заедно от излитането си насам. Колаборативната мисия на Европа и Русия има за цел да изследва дали на Марс има (или някога е имало) живот. Trace Gas Orbiter ще търси следи за това в атмосферата, докато целта на Schiaparelli е да тества методът за приземяване, който е разработен от ESA и Roscosmos. Това ще покаже дали агенциите ще могат да приземят роботиран ровър, планиран да излети за Марс през 2020 година.

Втората част от мисията ExoMars е още по-амбициозна — Европа и Русия ще изстрелят 300-килограмов ровър, който да се приземи на повърхността на Марс и да започне да търси следи от живи организми. Всъщност идеята на капсулата Schiaparelli е само да покаже дали това кацане е възможно.

Официално апаратите ще навлязат в орбита около Марс в сряда. От ESA са подготвили живо изъчване на събитието, като се очаква да гледаме и приземяването на Schiaparelli. Можете да гледате всичко това в канала на ESA в livestream.com. Излъчването започва на 19 октомври, в 18:40 часа българско време.