Февруари месец се превърна в паметен за астрономите, след като учените зад проекта LIGO обявиха успешното наблюдение на гравитационни вълни, още веднъж показвайки, че теориите на Айнщайн са абсолютно верни. За повечето от нас обаче, това е просто новина. А какво ако ви кажа, че можете да бъдете част от цялото това проучване?

Данните, които лазерната обсерватория LIGO събира, са толкова много, че е необходима огромна компютърна мощ, за да бъдат обработени. Ето къде стъпва организацията Einstein@Home – тя използва технологията BOINC, за да позволи на обикновени потребители да помогнат в изчисленията. Единственото, което всеки един заинтересован трябва да направи, е да инсталира софтуера на BOINC, който ще стартира скрийнсейвър всеки път, когато не използвате компютъра си. Благодарение на този скрийнсейвър, процесорното време на вашата машина ще бъде споделено и ще работи в посока изчисляване на тоновете данни от LIGO.

Чрез описания по-горе начин, вие можете да станете част от продължителното търсене на гравитационни вълни. Така че ако сте любители на астрономията или ентусиасти за участие в големи изследователски проекти, това е вашият шанс.