encrypt-2

Ключово и много важно споразумение сключиха Фондацията за електронни граници (известна като EFF) и Mozilla. Идеята им е да започнат масова инициатива през 2015 г., която да раздава безплатно SSL/TLS сертификати за осигуряване на защитена връзка за всички желаещи. Това ще даде възможност да се използва изцяло протокола за защитена връзка HTTPS.

ВИЖ ОЩЕ: 50 ПОЛЕЗНИ КЛАВИШНИ КОМАНДИ ЗА PHOTOSHOP

Концепцията им ще бъде възможна чрез съвместното създаване на нов издател на сертификати (CA) “Let’s Encrypt” (Нека да криптираме). Той ще се учреди съвместно между партньорите Mozilla, EFF, университета в Мичиган, Cisco и Akamai. Инициативата е много широкомащабна и е напълно възможно да постигне своите цели, ако достатъчно разработчици се възползват от безплатната услуга.

За да може да заработи, защитеният режим на комуникация между потребителите и сайтовете, е нужно да се задейства протоколът HTTPS, а за да се случи това е необходимо да се използват TLS/SSL връзки, които се удостоверяват чрез специален сертификат. Издаването му струва пари и това е една от причините да не се използват защитени връзки във всички сайтове. Новият издател на сертификати ще издава такива при поискване безплатно.

Процедурата по издаване и конфигуриране на сертификат е много улеснена, което ще бъде в полза на разработчиците и администраторите на уеб сайтовете и услугите. HTTPS ще направи следенето и кражбите на лични данни през интернет значително по-трудно и ще увеличи спокойствието на потребителите, когато те боравят с такива данни.

 

НЕ ПРОПУСКАЙТЕ ТОВА ЕКСТРЕМНО ВИДЕО