Новосъздаденото устройство пише нова история, като се учи да тича

Каси е разработен под ръководството на професора по роботика Джонатан Хърст с 16-месечна безвъзмездна помощ от 1 милион долара от Агенцията за напреднали отбранителни проекти или DARPA.

Изобретен в Държавния университет в Орегон и произведен от компанията Agility Robotics, той влезе в историята, като измина 5 километра, завършвайки маршрута за малко над 53 минути. Това е първият двуног робот, използващ машинно обучение за управление на бягаща походка на открит терен. Той завърши пробега без връзка и с едно зареждане на батерията. По време на обиколката, общото време на Каси от 53 минути и 3 секунди включва около шест и половина минути забавяне след две падания. Едното поради прегрял компютър. Другото, защото роботът е бил принуден да извърши завой с твърде висока скорост.

Как изглежда?

Каси има колене, които се огъват като на щраус и се учи да бяга с това, което е известно като алгоритъм за дълбоко подсилване. Бягането изисква динамично балансиране. Това е способността да поддържа баланс, докато превключва позиции или е в движение по друг начин. Каси се е научил да прави безкрайни фини корекции, за да остане изправен по време на движението си.

Това е много ефективен робот поради начина, по който е проектиран и изграден. Изобретателите са успели да достигнат границите на хардуера и да покажат, какво може да направи устройството. Дълбоко подкрепящото обучение е мощен метод в AI, който разкрива умения като бягане, прескачане и ходене нагоре и надолу по стълби.

ATRIAS в промишлеността и домовете ни

Самостоятелно ходещите роботи един ден ще бъдат често срещана гледка, подобно на автомобилите. Ограничаващият фактор е науката и разбирането за придвижването с крака, но изследванията в щата Орегон водят до нови обрати.

Atrias e разработен в лабораторията за динамична роботика. Той е първият робот, който възпроизвежда динамиката на походката при хора. След ATRIAS беше Каси, след това дойде хуманоидният робот на Agility Digit. В недалечното бъдеще всеки ще вижда и взаимодейства с роботи на много места в ежедневието си. Те ще работят заедно с нас и ще подобряват качеството ни на живот.

В допълнение към логистичната работа като доставка на пакети, двуногите роботи в крайна сметка ще имат възможности да ни осигуряват безопасност и ще помагат на хората в собствените им домове.