Distroshare

Новите потребители в света на Gnu/Linux винаги се изправят пред един или повече проблеми – трудности с новия графичен интерфейс, свикване с работата на операционната система или нещо друго. Повечето от тези трудности са въпрос на приспособяване, но това, което все още е най-голямото затруднение е липсвата на поддръжка за специфичния хардуер на всеки потребител. Всъщност, това не е чак толкова голям проблем, защото голяма част от „неработещите“ компоненти могат да заработят чрез инсталирането на драйвери и софтуер, който е разработен от производителя. Ситуацията е такава в Gnu/Linux, че поради несъвместимост на лицензните споразумения и отворения код, тези драйвери не могат да бъдат директно интегрирани в дистрибуциите, а потребителите трябва сами да ги издирят, свалят и инсталират. Последното невинаги е достатъчно лесно за новите потребители, макар че за повечето по-популярни компоненти има създадени инструменти, които автоматизират нещата.

Голяма част от дистрибуциите се делят именно на този принцип – дали са достатъчно лесни за ползване и работят без особени проблеми на голяма част от потребителския хардуер. Но при всеки модел или серия от лаптопи, например, може да се получи несъвместимост и това не е приятно за потребителската база на съответната дистрибуция. Такъв случай имаше при появата на първите нетбуци преди години. Определени много популярни модели и серии на един от производителите не работеха добре с популярните дистрибуции, което в крайна сметка доведе до създаването на специализирана дистрибуция за тази серия. Подобни сценарии се повтарят периодично. Тези ситуации имат две страни, които са тема на широк дебат  – от една страна отвореният код и принципът за отвореност на системата позволява да се създават всякакви дистрибуции за всякакви различни употреби, в което няма нищо лошо и дори е редно да се насърчава. Бизнесът и потребителите от друга страна обаче са на различно мнение – големите производители на хардуер и особено nVidia неведнъж са се изказвали против т.нар. „фрагментация“ на системата – прекаленото много и различни дистрибуции и начини на работа създават обратен ефект. За тях става много трудно да създават и поддържат драйвери и софтуер, които да са универсални и съвместими.

[cquote]Distroshare позволява създаване и разпространание на индивидуализирани Gnu/Linux дистрибуции[/cquote]

Решение на проблема със съвместимостта предлагат от Distroshare, нов и обещаващ проект. Идеята е разработчици и потребители да допълнят вече съществуващите дистрибуции за поддръжка чрез интегрирането на нужните добавки и драйвери. По-големите и популярни дистрибуции пускат нови версии на всеки шест месеца, а и имат консервативно отношение към включване на нова поддръжка по средата на всеки цикъл на разработка, така че Distroshare може да се окаже ефективно работещо решение за потребителите. При появата на нов хардуерен компонент, поддръжка за него посредством драйвер или софтуер се разработва доста бързо от общността на разработчици или производителя. Но неговото инсталиране изисква немалко опит с конзолни команди, понякога и компилиране на код, което не е по силите (и желанието) на всеки потребител. Затова и този проект е толкова обещаващ.

Засега платформата е доста нова – в момента на писане на материала има само три дистрибуции в сайта, но се очаква той да се допълни съвсем скоро.