лаптопи

Лаптопът за детето преди беше просто пожелание, но сега е повече от необходимост. Хладна есен, коронавирус, онлайн обучение от вкъщи. Да, но децата не са най-внимателните потребители, а родителският джоб не е бездънен. Как да изберем подходящ за детето лаптоп?

Децата най-често имат нужда от (евтин, по възможност) и задължително здрав лаптоп за онлайн обучение и забавления – интернет, филми, евентуално и игри. Това ни води към определени изисквания. PC Help Solutions създадоха цяло ръководство на български с 10 правила за избор на лаптоп, но тук ще разгледаме само няколко критерии от него, които да опазят семейния бюджет и родителските нерви.

  • Евтин – на практика това значи лаптоп втора употреба. Новите лаптопи на цена до ~700 лв, нека го кажем честно, са направени не да издържат. Те са просто една елементарна платка и екран, опаковани в евтина пластмаса и готови да се счупят или поне да дефектират при всяко по-сериозно детско събитие 🙂 А ако можем да вземем за детето лаптоп, който хем да върши същата работа, хем да е наполовина в цената, тогава сме решили първата основна задача.
  • Здрав – колкото по-устойчив, толкова по-добре. Метални панти, метален корпус, защита от поливане с течности, защити при падане от бюрото или от изпускане – все неща, които да ви спестят главоболия. Защото всички сме били деца и знаем – изненади се случват. Като цяло тези екстри липсват при всички евтини лаптопи (независимо от марката), част от тях ги има в средния клас и присъстват основно при скъпите. Но за да не плащаме за лаптоп колкото за кола на старо (да, новите такива лаптопи са по 2-3 хил. лв)… вече го казахме – втора употреба. Подходящите модели най-често са Lenovo ThinkPad, HP EliteBook, Dell Latitude, Fujitsu Lifebook. Питате се къде са всичките лаптопи, които сте чували от рекламите за бърз, нов и евтин лаптоп? Правилно се досещате – те не са оцелели дори при нормална домашна употреба. За сметка на това някои от изброените модели проверено са оцелявали, сгазени под гумите на кола.
  • Достатъчно бърз – трябва да поддържа Windows 10, Zoom и спокойно цъкане в интернет по цял ден. Това значи 2-ядрен процесор, за предпочитане Intel Core i3 / i5, поне 4 GB или ако може 8 GB RAM, а най-добре да има и SSD.
  • Гаранция – защото ако все пак стане нещо, ще имате спокойствието, че машината ще бъде оправена. Да, тук не се покрива рискът детето да я счупи физически, нито проблеми с вируси и бъгове, но пък ще знаете, че няма умишлено скрити дефекти.

Кои са подходящите модели, които да отговарят на тези изисквания? На първо място, това е легендарният ThinkPad, произвеждан първоначално от IBM, а след това от Lenovo. Сред лаптопите, които не са чак за военни нужди, той дълги години беше еталон за издържливост във всякакви условия. Сериите от ThinkPad T400 (само ако са подсилени с повече RAM и SSD, понеже това са най-старите, които все още вършат работа), до T440 и T450 са много добро решение. По-новите от това са вече осезаемо по-скъпи, както и по-крехки. От страна на гиганта HP имаме Elitebook серията, която устойчиво ни дава почти същото, а понякога и по-високо качество. При Dell тази качествена серия се нарича Latitude, а при Fujitsu – Lifebook.