Снимка: Wikipedia

Според DARPA класическият вече GPS, използван като система за позициониране и навигация, е отживелица, което се дължи главно на недостатъците му – неточности и проблеми при позициониране на места със слаба видимост (или заглушители). Затова агенцията започва разработването на нова система, която ще даде предимство пред другите, главно на военните.

Виж още: ЕС иска да се премахне геоблокирането на онлайн съдържание

Разбира се, Global Positioning System (GPS) също е започнал живота си като проект на военните, позволяващ им да се позиционират, така че не е изключено новата “радикално променена” технология да облагодетелства и обикновения потребител в даден момент. “Нуждата да можем да оперираме ефективно в райони, където GPS е недостъпен, ненадежден или блокиран от противници, създава търсенето на алтернативно, прецизно определяне на времето и навигационните възможности.”, се казва в документа на DARPA.

Поради тази причина агенцията е започнала работа по новата система, която включва и самокалибриращи се жироскопи, акселерометри и часовници. Те ще позволят, ако мръднете, да кажем, на 500 метра на запад от първоначалното си положение, което е известно на устройството ви, то да ви позиционира. И това без нуждата от сверяване на информация с интернет или пък достъп до сателит. Още по-интересното е, че разработката включва и т.н. All Source Positioning and Navigation (ASPN), или възможността уредите да се ориентират по други неща, освен сателит. Сензорите ще долавят “сигнали на добрата възможност”- това са сигнали от телевизия, радио и дори светкавици. Те ще помогнат за позициониране в места, на които GPS няма възможност да помогне, като гъсти джунгли или пък големи градове с много небостъргачи, чиито железобетон пречи на GPS сигнала.

Освен всичко останало, DARPA се стреми и към нисък разход на енергия, което ще е голям бонус. Ще следим новините около тази толкова интересна технология.